TRGOVCI SKIDAJU KAJMAK SA MLEKA: Primarni proizvođači nezadovoljni otkupom , a potrošači cenom mlečnih proizvoda

ČINI se da cene prehrambenih proizvoda, trgovinski lanci i prodavnice, menjaju svakodnevno. Da su izdaci za namirnice sve veći, govori i podatak da su mleko i mlečni proizvodi sigurno poskupeli od 20, a neki i za 50 odsto. Litar i po mleka jedva da može da se nađe, kada nije na sniženju, za 165, a pre par meseci koštalo je oko 130 dinara. Kisela pavlaka, od 180 grama bila je 53 dinara, a sada ide i do 70 dinara. I dok cene vrtoglavo rastu, primarni proizvođači su u „mukama“, jer sa otkupnom cenom od tridesetak dinara, pa do 47, koliko dobijaju oni najbolji, jedva preživljavaju.

Foto Z. Jovanović

– Sve liči na katastrofu, jer su otkupne cene mleka nikakve – ispričao nam je farmer iz Vojvodine. – Nas litar mleka, da ga proizvedemo, košta više od 65 dinara. A, najboljim farmerima trenutno daju 46 ili 47 dinara za litar. Mali jedva da dobiju tridesetak dinara. Cene se u maloprodaji podižu da bi svi pokrili svoje troškove, kao da ih mi nemamo. Uz to, trgovinski lanci uzimaju svoj deo, koji nije zanemarljiv uopšte.

Kako naš sagovornik objašnjava, potražnja za mlekom je velika, traži se, ali niko neće dobro da ga plati. Premija za prvi kvartal bila je 15 dinara, ali je pitanje hoće li biti tako i za drugi ili će se vratiti na 10 dinara po litru.

– Kasni i regres za genetsko unapređenje – rekao nam je stočar iz Vojvodine. – Svakako, to nam služi samo da „zapušimo“ jednu rupu, a ne za razvoj. Samo za preživljavanje. Ne želi niko ni da se uvede minimalna proizvođačka cena mleka. Nemamo povlašćene cene goriva kao drugi poljoprivrednici u EU.

Prema rečima Nenada Budimovića, sekretara Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije, pravog razloga za poskupljenje nema, iako se stalno navode energenti i ambalaža.

– Ko će sa trgovcima da izađe na kraj – govori Budimović. – Uz to, mlekare su čule da je premija za mleko povećana, pa verovatno misle da farmeri dobijaju dovoljno. Država treba da pomogne kada može, ali ne i da finansira proizvodnju. To nije njen posao. Ali, ako kažemo da je litar mleka bio 80 dinara, a sada je skuplje od 100, to je više i za 25 odsto. Toliko nije povećana otkupna cena mleka. Mada, ni mlekare nisu u sjajnom položaju. Plaćaju mesto na polici, transport, akcije, a to je roba koja ne može dugo da stoji. Ovde su trgovci u najboljem položaju, u odnosu na ova dva sektora. Ne mislim da ekstra profitiraju, ali ne razmišljaju o proizvodnji i preradi.

JOGURT

MLEKO, voćni jogurt, kiselo mleko, pavlaka, ali i beli sirevi nisu bili preveliki „udar“ na kućni budžet. Ovih dana, recimo, sir gauda, koji je do nedavno koštao 1.000, sada staje oko 1.400 dinara za kilogram. Mladi kajmak je bio oko 1.200, a sada i 1.600 dinara. Jogurt, 1,5 litara, košta 170 dinara.

 

 

 

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button