Kokot: Otpadne vode iz Linglonga završavaće u Begeju i Carskoj bari

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je „potpuno jasno da će otpadne vode iz fabrike Linglong da završavaju u rezervatu ‘Carska bara'“. „Sva voda koja bude izlivena u Begej će da dođe do Carske bare. To je međunarodno zaštićeno područje, sve studije koje su rađene, nijedna se ne bavi pitanjem Carske bare i pitanjem uticaja na to područje“, rekao je on.

Izvor: Shutterstock

Građanski preokret je upozorio da se kineska fabrika Linglong kod Zrenjanina povezuje cevima velikog prečnika direktno s rekom Begej, a da je na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno Specijalni rezervat prirode “Carska bara”.

Kako je rekao, otkada je stavljen kamen temeljac upozoravaju na „gomilu nezakonitosti koja prati izgradnju te fabrike“.

„Ovo je samo jedna kap u moru. Sve ono na šta smo upozoravali u decembru, nažalost se ispostavilo. Zimus su postavljene neke cevi koje su značajnog prečnika, one idu samo nekoliko desetina metara od fabrike i onda se ta voda izliva u kanal kroz te cevi i završava u Begeju. To smo juče sve snimili, to se vrlo jasno vidi“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „ključni problem je prečišćavanje otpadnih voda“:

„Zrenjanin je napravio ugovor sa arapskom kompanijom koja je došla bez tendera i javne nabavke da se bavi prečišćavanjem voda. Kapacitet tog postrojenja je znatno manji od onoga što gradu trenutno treba, a ono što Linglong bude ispuštao kao otpadnu vodu će definitivno biti višak, kapacitet tog postrojenja neće moći to da obradi, odnosno sva otpadna voda će da završava u Begeju, pa u Tisi, pa Dunavu“, kaže on.

Kokot dodaje da se Carska bara nalazi par kilometara nizvodno.

„Sva voda koja bude izlivena u Begej će da dođe do Carske bare. To je međunarodno zaštićeno područje, sve studije koje su rađene, nijedna se ne bavi pitanjem Carske bare i pitanjem uticaja na to područje. Potpuno je jasno da će otpadne vode da završavaju u rezervatu“, kaže Kokot.

Za sada, kaže, ne postoji nikakav odgovor fabrike, ne samo za ovu priču.

„Ne postoji odgovor institucija ove zemlje što je mnogo veći problem od odgovora jedne fabrike. Građanski preokret je podneo nekoliko krivičnih prijava zbog gradnje bez dozvole, kršenja zakona… Nažalost institucije nisu uradile ništa za prethodnih nekoliko godina. Svaki predmet koji je došao u institucije završio je u fioci, ignorisanjem se sve gura pod tepih“, navodi on.

Ističe da je „potpuno jasno zašto raste zabrinutost iz dana u dan“.

„Kako se približava otvaranje te gigantske fabrike automobilskih guma, koja će da proizvodi 40.000 pneumatika dnevno. Teško je to uporediti sa bilo čim poznatim, bar ovde u Srbiji i u Evropi“, kaže on.

Ne zna, kaže, ko bi trebalo drugi da zaštiti interese građana osim institucija.

„Nažalost, kao što je slučaj i u ostatku Srbije, tako je i u Zrenjaninu, institucije rade protiv interesa građana, tako da građani Zrenjanina, kao i građani Srbije u ovim situacijama mogu da se osećaju potpuno bespomoćno. Jedino što im ostaje je neka pobuna, koja izlazi iz okvira demokratske borbe, ali ako budemo prisljeni na tako nešto, građani neće sedeti mirno i čekati poslednji dan“, kaže on.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button