Koje voće i povrće ima najviše pesticida, a koje najmanje?

Foto: Pixabay

 

Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih, i oni se najviše skupljaju na površini voća i povrća.

U voće i povrće sa najviše pesticida spadaju jagode, spanać, jabuke, kelj, nektarine i grožđe. Pored njih, tu su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir i celer.

Sa druge strane, voće i povrće na koje se najmanje skupljaju pesticidi su avokado, kukuruz šećerac, zamrznuti grašak, ananas, luk i patlidžan. Takođe i špargle, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.

Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posledice na nervni sistem.

Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti ili kupovina namirnica od proverenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju, piše na svom Instagram profilu nutricionistkinja Ana Nutririon Coach.

Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća.

J. M.
Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button