Hitan sastanak SZO; povod – nova epidemija

Svetska zdravstvena organizacija saziva grupu vodećih stručnjaka na hitan sastanak kako bi razgovarali o tekućoj epidemiji majmunskih boginja.

EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Kako list navodi, udvostručen je broj zaraženih majmunskim boginjama u Velikoj Britaniji, a to je potvrdio i ministar zdravlja Sadžid Džavid, navodeći da je reč o 11 novih slučajeva zaraze.

„Jutros sam obavestio ministre zdravlja G7 o onome što do sada znamo. Većina slučajeva je sa blagim simptomima i mogu da potvrdim da smo nabavili dodatne doze vakcina koje su efikasne protiv boginja majmuna“, naveo je on na Tviteru.

Podsetimo, poslednjih dana se majmunske boginje šire Evropom, a prvi slučajevi potvrđeni su i u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, kao i Kanadi i Australiji.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Trenutno je u Britaniji potvrđeno sedam slučajeva.

Majmunske boginje, koje su uglavnom beležene dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, predstavljaju retku virusnu infekciju, sličnu velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo sedamdesetih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po telu, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button