„Doktor propast“ dao prognozu: Najavljuje stagflaciju u SAD

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat po svojim pesimističkim prognozama, prognozira da će američka ekonomija do kraja ove godine ući u recesiju.

Foto: Epa-Efe/DANIEL DAL ZENNARO

Kao i da bi se ta recesija brzo mogla pretvoriti u stagflaciju.

Rubinijev nadimak je inače „Doktor Propast“ jer je uspešno predviđao velike krize, poput one iz 2008. godine. Kada je nekoliko godina pre te krize izneo svoj scenario za budućnost, mnogi su mislili da preteruje, međutim ispostavilo se da je bio u pravu, prenosi portal Biznis i finansije.

Ovaj put on prognozira veliko usporavanje rasta američke privrede, zbog više faktora među kojima su pandemija koronavirusa koja je i dalje prisutna, rat u Ukrajini, kineska politika borbe protiv Kovida-19 koja izaziva nestašice širom sveta, isl.

„Još uvek nismo u recesiji ali smo veoma blizu nje. Svi značajni ekonomski indikatori su u padu, počev od poverenja kupaca, maloprodaje, proizvodnih aktivnosti, pa sve do prodaje nekretnina“, kaže Rubini.

Ovakva situacija, kaže on, može dovesti i do stagflacije kakva je viđena sedamdesetih godina u SAD. Tada je ekonomija veoma sporo rasla, za razliku od inflacije koja je bila visoka. „Otežavajuća okolnost u odnosu na krizu iz sedamdesetih je to što sada imamo i spiralu dugovanja“, tvrdi Rubini. Ovo je novi teren za centralne banke, jer se još nisu nalazile u takvoj situaciji.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button