DO SOLARNE ENERGIJE UPOLA CENE – Aleksinac

Izvor: Shutterstock

Zainteresovani meštani opštine Aleksinac, koji žele da proizvode solarnu električnu energiju i da je prodaju Elektrodistribuciji, imaće priliku da ih i ove godine postavljanje solarnih panela košta upola manje.

Nakon što je skoro usvojen izmenjeni Pravilnik o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na teritoriji opštine Aleksinac, objavljen je i Javni poziv za učešće privrednih subjekata koji će izvoditi te radiove.

Predmet Javnog poziva jeste izbor privrednih subjekata za sprovođenje aktivnosti na realizaciji radova na ugradnji solarnih panela, pratećih nosača panela, invertera i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije, ugradnji dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, izradi izveštaja izvođača radova o ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, kao i izveštaja o ugradnji mernog mesta koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Na javnom konkursu mogu učestvovati privredni subjekti koji vrše nabavke, radove i ugradnju materijala, opreme i uređaja, a rok za podnošenje prijava je do 03. marta ove godine.

Nakon ocena i izbora privrednih subjekata Opština će zaključiti Sporazum o tehničkoj saradnji ,a potom će raspisati javni konkurs za pojedinačne projekte građana. Građani su u obavezi da prilikom konkurisanja dostave profakturu/predračun izdat od strane privrednih subjekata sa liste.

Vrednost opreme i radova opština će sufinansirati u iznosu od 25%, Ministarstvo  takođe 25%, dok će vlasnici morati da isplate 50 posto investicije.

Ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela su smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

 

 

Izvor: Alpress portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button