Direktor „Beogradskih elektrana“: Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu

Direktor Javno-komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“ Rade Basta izjavio je da Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom i predložio da Vlada Srbije osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju.

Izvor: Pixabay/ilustracija

Basta je u pisanoj izjavi predložio i da Srbija ukine Moratorijum, školuje kadrove i razvija proizvodnju električne energije u atomskim elektranama.

„Potrebno je izgraditi prvu nuklearnu elektranu da zameni termoelektranu na ugalj sa jedinicama po 1.000 megavata ili modularne sa manjim jedinicama od po 350 megavata“, rekao je Basta.

Prema njegovim rečima, modularne jedinice su pogodne za integrisano upravljanje uz rad sa drugim elektranama sa pogonima na vetar i sunce, kao i na gas, vodonik i druge izvore.

Navodeći da su atomske elektrane osnov stabilnosti snabdevanja uz elektrane na vodu, vetar, sunce, vodonik, gas, Basta je ukazao da tehnološki oslonac treba da budu EU i SAD, odnosno partneri sa zapada koji su spremni da uđu sa Srbijom u takav jedan projekat.

On smatra da je neophodno i donošenje Prostornog plana za posebne namene i dopuna Energetske strategije.

„Strateški pravac Srbije treba da bude atomska energija sa dugoročnim planom razvoja, a koji uključuje i energiju vetra, sunca, vode, pa i energiju koja se dobija smanjenjem njenog rasipanja“, ocenio je Basta i zatražio hitno javno slušanje u Skupštini Srbije sa eminentnim stručnjacima na tu temu.

 

 

Izvor: FoNet, N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button