Arsić očekuje da se inflacija produži i na drugu polovinu godine

Prema podacima Evropske agencije za statistiku, u Srbiji su cene hrane i bezalkoholnih pića najviše u regionu, dok su cene elektronskih uređaja više čak i od evropskog proseka. Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić smatra da je, što se tiče cena hrane, rezultat očekivan.

Foto: Srbija Vesti

„Mi smo najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, a Zapadni Balkan je najmanje razvijen deo Evrope. Jedna od posledica toga jeste da su naše cene veće u većini oblasti nego u drugim zemljama regiona – BiH, Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Znači, što se tiče cena hrane to je očekivan rezultat, da je u skladu sa našim nivoom razvijenosti“, kaže Arsić.

S druge strane, Arsić kaže da ga u izveštaju iznenađuje podatak da je cena elektronike u Srbiji viša nego u Evropskoj uniji.

„To govori da ovde ne postoje konkurentne tržišne strukture, da postoji neka vrsta oligopola, dogovaranja o cenama“, smatra on.

Kada je reč o inflaciji, Arsić očekuje da će se produžiti i na drugu polovinu godine.

„Postoji velika neizvesnost, šta će se dogoditi na tržištu energenata, hrane, metala… Ali je sasvim izvesno da je za smirivanje inflacije potrebno da se preduzmu restriktivne mere monetarne i fiskalne politike –  da se povećaju kamatne stope, da se povlači novac, da se smanjuje fiskalni deficit, nije dovoljno samo da se čeka da se reše problemi na strani ponude“, ocenio je on.

Prema njegovom mišljenju, najava povećanja plata i penzija nije primerena aktuelnoj fiskalnoj poziciji Srbije niti kretanjima u oblasti inflacije.

„Kad je reč o fiskalnoj poziciji Srbije, naš deficit nije mali, postoji čitav niz faktora koji mogu da utiču na njegovo povećanje u narednom periodu, poput rasta kamatnih stopa, troškova za saniranje problema u energetici, rast BDP-a će verovatno biti sporiji u ovoj i možda sledeće godine… U takvim okolnostima nije dobro da se dodatno povećavaju rashodi za plate i penzije“, rekao je Arsić.

Arsić ističe da je dobro da se poredi taj predlog sa onim što bi se verovatno dogodilo primenom „švajcarske formule“.

„Imajući u vidu sadašnji rast plata i inflaciju, mogli bi da očekujemo da primenom te formule penzije u narednoj godini porastu za oko 12 odsto. Bilo bi mnogo bolje da se primeni sada švajcarska formula, da u ovakvim okolnostima ne budemo izdašni, a da se u narednoj godini trudimo da rast inflacije bude što manji“, smatra Arsić.

Jer, kaže Arsić, sama najava visokog rasta penzija i plata povećava inflaciona očekivanja.

„Većina privrednika to percipira kao signal da će inflacija biti relativno visoka u narednoj godini i onda planiraju relativno veliko povećanje cena u narednoj godini. Pa samim tim i ako se dogodi to povećanje to će značiti povećanje ukupne agregatne tražnje, a istovremeno podstaći zahteve drugih da se povećaju njihova primanja“, kaže on.

Arsić zaključuje da bi stoga bilo dobro da se, zasad, odustane od predloga za povećanje plata i penzija, da se primeni „švajcarska formula“ i pokuša da se što više obori inflacija.

„A eventualno, ako bude prostora, da se u narednoj godini ponovo da jednokratna pomoć penzionerima“, ocenio je Arsić.

 

 

Izvor: N1 Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button