Vatikansko suđenje tereti papu za sporni posao u Londonu

Bivši direktor Vatikanske agencije za nadzor finansija svedočio je danas da ga je papa Franja zamolio da pomogne državnom sekretarijatu Vatikana da dobije potpunu kontrolu nad jednom nekretninom u Londonu, ponovo dovodeći papu i njegove najviše zamenike u centar pažnje zbog njihove uloge u tom problematičnom poslu.

Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAM

Tomazo Di Ruca je jedan od 10 optuženih na velikom finansijskom suđenju Vatikanu, koje je usredsređeno na investiciju državnog sekretarijata od 350 miliona evra u luksuznu nekretninu u Londonu. Vatikanski tužioci optužili su brokere i vatikanske zvaničnike da su Svetoj stolici dali milione evra honorara, uglavnom donacija vernika, a zatim da su iznudili od Vatikana 15 miliona evra da bi mu preneli potpunu kontrolu nad nekretninom.

Di Ruca, bivši direktor Uprave za finansijske informacije Vatikana (AIF), optužen je za zloupotrebu položaja jer navodno nije blokirao isplatu od 15 miliona brokera Đanluiđiju Torciju i jer navodno nije upozorio vatikanske tužioce na sumnjiv posao.

Di Ruca je danas svedočio da nije imao ni ovlašćenje da blokira isplatu, niti dovoljno dokaza u to vreme da bi je prijavio vatikanskim tužiocima kao sumnjivu prema međunarodnim normama ili sopstvenim vatikanskim zakonima protiv pranja novca.

Radi se o ugovorima brokera Torcija i Državnog sekretarijata u novembru i decembru 2018. godine u kojima se tvrdi da će Vatikan posedovati 30.000 deonica u holding kompaniji londonske imovine, a Torci 1.000. Ali Torcijeve akcije bile su jedine s pravom glasa, što znači da je on kontrolisao kupljenu zgradu.

Do decembra 2018. godine Vatikan je shvatio da ima prazne ruke i pokušavao je da nađe način da preuzme potpunu kontrolu nad zgradom.

„Broj dva“ u Državnom sekretarijatu, nadbiskup Edgar Penja Para, već je rekao tužiocima da na osnovu Franjine želje da „okrene list“ i potroši što je moguće manje da bi preuzeo kontrolu nad zgradom, Vatikan je odlučio da isplati Torcija uz zajam od Vatikanske banke.

 

 

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button