Šta je ProtonMail sa kog stižu dojave o bombama u Srbiji?

Prethodnih dana mogli smo da pročitamo nekoliko vesti o dojavama o postojanju bombi u velikim tržnim centrima u zemlji, a već mesecima se pojavljuju informacije o tome da su učestale dojave da postoje bombe u avionima na letovima za Rusiju iz Srbije. Zajedničko svim ovim dojavama i pretnjama je da su poslate sa ProtonMaila.

ProtonMail je šifrovani servis elektronske pošte, koji se pozicionirao kao jedna od opcija za slanje bezbednih poruka preko interneta. Iako danas gotovo svi servisi e-pošte tvrde da njihovi proizvodi poštuju privatnost korisnika, ProtonMail to čini nešto bolje od konkurencije kao što su Gmail ili Outlook.

ProtonMail nije besplatan, pa se za usluge bezbedne elektronske pošte mora izdvojiti novac. Ovaj servis izbegava tradicionalne rute slanja i primanja mejlova, i nudi veliku količinu besplatnog prostora, uz dodatne opcije sigurnosti i privatnosti.

Takođe, ProtonMail ide i korak dalje kada je u pitanju zaštita. Google i Microsoft za svoje mail servise nude verifikaciju u dva koraka, dok ProtonMail ne skladišti podatke o identifikaciji korisnika, niti njihove lične informacije na svojim serverima što korisnicima nudi značajno veću stopu privatnosti. To je jedan od razloga zašto se može koristiti za anonimne dojave ovog tipa.

Servis ne beleži podatake o korisnicima i nema skladištenja IP adrese. Meta podaci se odbacuju pa je veoma teško povezati elektronsku poštu sa originalnim mestom slanja.

U ranijim vestima o dojavama o bombama smo čuli da je sedište ProtonMaila u Švajcarskoj, što je tačno. To servisu daje dodatni element sigurnosti, jer Švajcarska ima veoma stroge zakone kada je u pitanju privatnost podataka. Na primer, ProtonMail kao servis ne može biti prisiljen da preda podatke vlastima u SAD, što je veoma česta praksa u Americi.

Izvor: Shutterstock

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button