Rusija optužuje Ukrajinu za upotrebu hemijskog oružja

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) optužilo je režim ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za terorizam „uz upotrebu hemijskih otrovnih supstanci protiv ruskih vojnika i civila“, dok Kijev ukazuje da do trovanja može doći konzumiranjem konzervi mesa kojima je istekao rok, na šta su se „masovno žalile okupacione snage“.

Izvor: REUTERS/Sofiia Gatilova

Ruski vojnici, angažovani na području naselja Vasiljevka u Zaporoške oblasti, odvedeni su 31. jula u vojnu bolnicu sa znakovima teškog trovanja, navodi Ministarstvo.

Analize su pokazale, dodaje se, da je u telu vojnika nađena otrovna supstanca-botulinum toksin tipa „B“.

Specijalisti glavnog naučnog i istraživačkog instituta za ispitivanje vojne medicine Ministarstva odbrane Rusije, iz Sankt Peterburga, obavili su dodatnu analizu kojom je „nedvosmisleno“ potvrđeno prisustvo organskog otrova veštačkog porekla, botulinum toksina tipa B, tvrdi Ministarstvo.

Ukazano je da Ruska Federacija priprema prateće dokumente, sa rezultatima svih analiza, u vezi „hemijskog terorizma koji je naredio režim Zelenskog“.

„S obzirom na dobijene dokaze o državnom terorizmu kijevskog režima, u toku je dodatna istraga o trovanju bojnim otrovima šefa privremene uprave hersonske oblasti Vladimira Salda“, navodi MSP.

Dokazi protiv Kijeva uskoro će biti zvanično upućeni u Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW), zaključeno je u saopštenju.

Međunarodna organizacija (OPCW), sa sedištem u Hagu, kontroliše da li zemlje potpisnice poštuju konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev agencije Rojters za komentar, ali je savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko prokomentarisao navode Rusije u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, izvestila je agencija.

Rusko ministarstvo odbrane ne objašnjava da li je trovanje moglo da bude izazvano konzervama mesa kojima je istekao rok, a u kojima se često nalazi botulinum toksin, naveo je Geraščenko.

Na takva sledovanja masovno su se žalile okupacione snage od prvih dana invazije na Ukrajinu, dodao je.

Botulinum toksin tipa B je neurotoksin koji može izazvati botulizam kada se unese kroz kontaminiranu hranu, ali može imati i medicinsku upotrebu, navodi Rojters.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button