OGLASIO SE VLASNIK STRELJANE „PARTIZAN“ POSLE POKRENUTE ISTRAGE: Otac je dolazio, ali sin nije pucao…

IZVOR: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

Nakon pokrenute istrage protiv streljane „Partizan“, oglasio se Ratko Ivanović, predsednik streljačkog kluba.

Ratko Ivanović, predsednik Streljačkog kluba praktikal šuting „Partizan“ izjavio je da dečak koji je ubio devet svojih vršnjaka i pripadnika obezbeđenja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nikada nije pucao u streljani u koju je dolazio zajedno sa ocem koji je vežbao gađanje.

„Otac je s vremena na vreme dolazio kod nas. Dovodio je i sina, ali dečak nikada nije ulazio u strelište, a kamoli pucao. On je sedeo u bašti kafića ispred. Čekao ga je ispred i nije ulazio. Možda je pokušao da uđe, ali tvrdim da bi ga instruktor u tom slučaju odmah udaljio“,  kaže Ivanović.

Objašnjava da od kada se odigrao nezapamćeni zločin na Vračaru u medijima su iznete pogrešne informacije i tvrdnje koje jednostavno kako kaže nisu na mestu.

Tvrdim. Ponavljam tvrdim… Dečak gađao sigurno nije. Mi kao klub sarađujemo sa policijom i sve što su nakon zločina od informacija, ili dokumentacije, tražili od nas mi smo predali. Snimci sigurnosnih kamera iz strelišta su predati, kao i dnevnici gađanja, popis municije i sve drugo što su tražili“, objašnjava predsednik streljačkog kluba i dodaje:

Snimci kamera se čuvaju minimum četiri meseca, a vrlo verovatno i do godinu dana. Strelište je pod video nadzorom 24 sata svakoga dana, a svako ko uđe u njega mora da se identifikuje ličnom kartom instruktoru koji te podatke upisuje u dnevnik gađanja.

Inače dnevnik gađanja redovno kontroliše policija i ne samo dnevnike već i sve drugo vezano za rad strelišta.

Tužilaštvo istražuje streljanu

Inače u tužilaštvu je potvrđeno da je formiran poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba „Partizan“ i da naloženo policiji da prikupi potrebna obaveštenja.

Utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i deci i drugo.

Zatraženo je i da se utvrdi da li je otac jedan od korisnika Streljačkog kluba „Partizan“, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem i da li je otac donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta otac i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.  Pored ostalog zatraženo je i da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je ocu dečaka dato odobrenje nadležnog organa.

Proverava se i koja je zdravstvena ustanova izdala ocu uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je doneo odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Inače u Višem tužilaštvu se već vodi postupak protiv oca jer nije na odgovarajući način obezbedio čuvanje oružja, koje je njegov sin koristio u masovnom ubistvu na Vračaru.

 

 

Izvor: Mondo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button