Nišliji ukinuta presuda po Šarićevom modelu: Naloženo novo suđenje

Nišliji Nikoli Slavkoviću (31) koji je 14. decembra prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt Leskovčanina Ekrema Alimanovića (49), ponovo će se suditi.

Kako je potvrdio Apelacioni sud u Nišu, usvojena je žalba Slavkovićevog branioca , prvostepena presuda je ukinuta a predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje.

„Presuda je ukinuta jer je postojala sumnja u pristrasnost sudije Višeg suda s obzirom na to da je bio član veća koji je u istrazi odlučivao o produženju pritvora“, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Kako saznajemo, ovo je prvi put da Apelacioni sud ovu okolnost uzima kao osnov za ukidanje prvostepene sudske presude a kako objašnjava Slavkovićev branilac, advokat Boško Ristić, sadržana je stavu Vrhovnog kasacionog suda primenjenom prilikom odlučivanja o osudi Darka Šarića. Naime, aprila meseca prošle godine Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina, pri čemu je prvooptuženi dobio kaznu od 15 godina zatvora. Kako je navedeno u toj sudskoj odluci, presuda je ukinuta jer je u sastavu petočlanog sudskog veća koje je donelo, bilo i dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

„Nepristrastnost sudija je dovedena u pitanje, pa ih je trebalo izuzeti od odlučivanja u drugostepenom postupku i prilikom donošenja drugostepene presude“, naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Ristić kaže da ova okolnost , iako nije predviđena Zakonikom o krivičnom postupku kao osnov za ukidanje presude, jeste razlog da su utvrđuje da li je sudija bio pristrasan.

„U takvoj situaciji radi se procena okolnosti koji dovode u sumnju pristrasnost sudije. Ta sumnja je osnovana ukoliko se utvrdi da je prilikom odlučivanja o produženju pritvora, sudija formirao stav o krivici optuženog“, objasnio je Ristić.

Slavković je 7. decembra 2019. godine vozeći pod dejstvom alkohola od 1.6 promila i pod uticajem kokaina, svojim vozilom „BMW“ brzinom od 84 kilometara na čas na putu Niš – Doljevac, prešao iz desne u levu saobraćajnu traku i udario u „ford“ kojim je upravljao Ekrem dok su njegov sin Kristijan i tast Nezir gurali vozilo koje se pokvarilo. Od siline udarca, oba vozila su odbačena i to na suprotne strane kolovoza a „BMW“ se prevrnuo na krov.

Ekrem je na mestu ostao mrtav usled višestrukih povreda kičme, grudnog koša i rascepa jetre dok su Kristijan i Nezir povređeni.

Osim zatvorske kazne, Slavkoviću je izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od dve godine.

Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

 

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button