Misteriozna ruta „Antonova“: Da li je ukrajinski avion krenuo u američku bazu

Foto:Shutterstock/Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos/Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Odgovori na mnoga pitanja o padu ukrajinskog aviona „Antonov“ AN-12BK, koji je u subotu uveče poleteo iz Niša, a srušio se kod Kavale u Grčkoj, stigli su u toku jučerašnjeg dana. Ipak, jedan deo trase „Antonova“ ostao je misterija, ali se odgovor možda krije u vojnoj bazi koja je smeštena u Aleksandropolisu.

Avion ukrajinske kompanije „Meridijan LLC“ poleteo je sa niškog aerodroma u subotu u 20.40. Nekoliko sati kasnije stigla je informacija o njegovom padu u Grčkoj, iako se tada samo spekulisalo da je reč o srpskom avionu koji prevozi oružje.

Veliki broj vatrogasaca stigao je na lice mesta kod Kavale, gde je požar gašen tokom noći između subote i nedelje. U nedelju ujutru, nagađanja su se nastavila, a grčki mediji su preneli informaciju da je avion iz Niša leteo ka Jordanu, prevozeći „opasne materije“.

Pad aviona u Grčkoj Foto:Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Kako je u nedelju ujutru istakao srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović, avion je prevozio naoružanje kompanije „Valir“, ali ka Bagladešu.

U „Antonovu“ se nalazilo 11,5 tona oružja čiji je kupac ministarstvo odbrane Bagladeša koje se o ovom tragičnom događaju nije oglašavalo.

Direktor firme „Valir“ Mladen Bogdanović rekao je juče za naš portal da je „Antonov“ prevozio školske mine kojima je planirana obuka vojske Bangladeša, ali da su se obaveze te kompanije završile dostavljanjem pošiljke na niški aerodrom.

Šta se dogodilo nakon toga?

Kompanija „Valir“ dopremila je do aerodroma u Nišu dogovorenu pošiljku koja je natovarena u „Antonov“ ukrajinske kompanije. Planirano je da letelica stigne do Jordana, odakle bi se organizovao prevoz naoružanja do odredišta u Bagladešu.

avion Ukrajina Niš Grčka pad Antonov Bangladeš
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

„Antonov“ je do Grčke leteo preko Severne Makedonije, ali je u jednom trenutku napravio neočekivani zaokret. Pilot je tada krenuo nazad ka Grčkoj, ali se zasada ne zna iz kog razloga.

Međutim, iako je poznato da se letelica srušila kod Kavale, u blizini tog područja nalazi se i Aleksandropolis – ključna američka baza u Grčkoj.

Sporazum o saradnji

Luka Aleksandropolis na severoistoku Grčke igra vitalnu ulogu u vojnom prisustvu SAD u toj zemlji. Sporazum o saradnji i korišćenju ove luke potpisali su početkom godine američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas.

Pad aviona u Grčkoj Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

„Želimo strateško prisustvo Sjedinjenih Država“, rekao je tada šef grčke dipomatije, a u sporazumu se ističe da su Sjedinjene Države i Grčka „odlučne da brane suverenitet i teritorijalni integritet kako od akcija koje prete miru tako i od oružane agresije“.

Zasada nema zvanične potvrde koja bi svedočila o kretanju „Antonova“, ali je poznato ono što je usledilo nakon što je pilot promenio kurs.

„Užarena lopta juri ka tlu“

U kasnim večernjim satima grčkoj kontroli leta stigla je hitna poruka pilota ukrajinskog aviona koji je tražio prinudno sletanje. Dobio je odobrenje i dve opcije – da sleti u Solunu ili Kavali, a on je odabrao Kavalu zbog blizine.

Pad aviona u Grčkoj Foto:EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS/EPA-EFE/TSOYTSAS LASKARIS/Wikipedia / Igor Dvurekov

Ipak, verovatno zbog otkazivanja motora, letelica se u vazduhu zapalila, a potom i srušila u blizini Kavale. Svedoci pada ispričali su grčkim medijima da su videli „užarenu loptu kako juri ka tlu“.

Hitne službe ubrzo su stigle na lice mesta, a tokom jučerašnjeg dana prilaz olupini aviona bio je zabranjen.

Poginuli ukrajinski državljani

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je osam članova posade poginulo pri padu „Antonova“, kao i da je reč o ukrajinskim državljanima.

„Noćas se na severu Grčke srušio ukrajinski transportni avion AN-12 koji je nosio opasan teret na relaciji Srbija-Jordan-Bangladeš. Posadu je činilo osam državljana Ukrajine. Verovatni uzrok nesreće je kvar jednog od motora“, kazao je portparol ministarstva odbrane Oleg Nikolenko.

Izvučena tela posade

Komandant grčkog bataljona za deminiranje izjavio je sinoć da je sedam od osam tela poginulih izvučeno iz olupine, nakon što su specijalni timovi utvrdili da nema opasnosti od opasnih materija.

Rezultati istrage i obdukcije tela biće saopšteni u narednim danima.

 

 

 

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button