KRAĐU PRAVDAJU MILOŠEVIĆEM: Već šest godina manastir Dečani se bori za imovinu

VIŠEGODIŠNJE odbijanje izvršenja konačne i neopozive odluke Ustavnog suda da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje i mešanje političara u sudske odluke predstavlja ozbiljno podrivanje vladavine zakona i reda na Kosovu i Metohiji.

 

Foto D. Milovanović

Ovakvo postupanje vlasti pogoršava verske slobode i umanjuje poverenje među zajednicama.

Ovo je, između ostalog, juče saopštilo bratstvo manastira Visoki Dečani, uz podsećanje da su proteklih dana i predsednica i premijer Kosova javno izneli stav kojim odbijaju da primene odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o priznavanju 24 hektara manastirskog imanja.

I dok iz svetinje SPC, koja je pod zaštitom Uneska, ističu da su odluku o vraćanju imovine podržali svi međunarodni faktori na Kosovu – UN, OEBS, EU kao i sve diplomate zapadnih zemalja – kosovski premijer Aljbin Kurti opravdanje za kršenje sopstvenih propisa našao je u – Slobodanu Miloševiću. On je u nedelju izjavio da je po pitanju povratka zemljišta manastiru on „optimista“, ali je i izneo tvrdnju da je „manastiru ovu zemlju poklonio Miloševićev režim“. On je kazao i da uprkos sudskoj odluci postoje i, kako je naveo, “ upravni predmeti“ vezani za ovu imovinu.

I kosovska predsednica Vjosa Osmani povodom ovog spora istakla je da „su odluke i zakoni Miloševićevog vremena neprimenjivi na Kosovu zbog svoje diskriminatorske prirode“.

Ona je u intervjuu za strane medije na pitanje kada očekuje da se reši pitanje povratka imovine manastiru Dečani istakla „da treba biti veoma oprezan prema presedanu koji se može stvoriti takvom odlukom“.

Dugogodišnja opstrukcija odluke o vraćanju imovine nije sprečila Osmanijevu da naglasi da je tzv. Kosovo primer za „zaštitu kulturnog i verskog nasleđa“.

PODRŠKA VLASTI IZ PRIŠTINE

SPROVOĐENJE odluke prištinskog Ustavnog suda u rukama je opštine Dečani, koja je obavezna da manastiru vrati 24 hektra imanja. Opštinari se na ovu obavezu već šest godina sistemski oglušuju, u čemu imaju podršku centralnih vlasti iz Prištine.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button