„Isčupali su slavine, utičnice, stan mi je UNIŠTEN!“ Dobrila je posle pet godina sudske borbe povratila salonac na Vračaru iz kojeg je izbačena

Penzionerka iz Beograda Dobrila Petrović, posle pet dugih godina sudske borbe za svoj salonac na Vračaru, konačno je 19. novembra vratila stan u kom je živela pre izbacivanja sa kćerkom i dvoje maloletne unučadi. Oni, međutim, ne mogu da se usele jer je stan – ruiniran!

IZVOR: KURIR/TAMARA TRAJKOVIĆ

– Mi smo ušli u taj stan sa izvršiteljkom, sa policijom i zatekli ovo stanje koje vidite i sami. Nemamo ni struju, ni vodu, ni grejanje. Iščupane su slavine, bojleri, lavabo, utičnice. Ostavljena nam je samo jedna sijalica, u kupatilu. Parket je uništen, stari ormani su u transportu popucali, a stvari, i naročito knjige, koje su u skladištu stajale punih pet godina dok smo vodili pravnu bitku, načela je buđ – kaže Petrovićeva za „Blic“.

Ona i njena porodica su 5. oktobra 2017. godine izbačeni na ulicu iz svog jedinog doma u Beogradu, uprkos pokušaju građana da ih zaštite. Na osnovu sudske presude iselio ih je Dejan Sinadinović, naslednik bivšeg vlasnika, iako je Dobrila dokazivala da je taj stan njena pokojna svekrva dobila zamenom nekretnine sa opštinom Vračar i da ima stanarsko pravo. Bila je to jedna od prvih deložacija koja je uznemirila javnost.

Pet godina smo podstanari. Trenutno smo u Novopazarskoj ulici – kaže nam.

Ovo je treća adresa po redu koju je Dobrila Petrović, penzionerka iz Beograda sa svojom kćerkom i dvoje male unučadi promenila nakon izbacivanja iz stana. Dobrila je zajedno sa njima provodila teške dane na tuđim adresama, a kako navodi, sadašnji stan nije baš najbolje uslovan za život mališana, te se nada što skorijem povratku u svoj dom na Vračaru.

Prema njenim rečima to bi trebalalo da bude oko 1. decembra, ali pre tog moraće mnogo novca da uloži u njega, jer su tamo praktično goli zidovi.

Dobrila Petrović u daljem razgovoru za Blic, objašnjava kako je uopšte došlo do toga da ona sa svojom porodicom bude izbačena iz stana za koji tvrdi da je njena svekrva 1945. godine menjala dva stana za taj jedan u Njegoševoj.

Firma iz Ivanjice unišitila stan

– Čovek koji me je iselio izdao je taj stan firmi iz Ivanjice koja se bavi proizvodnjom muških košulja. Ta firma je ruinirala taj stan. Kada je izvršiteljka poslala njima dopis da nam lepo predaju ključeve i da se isele, oni su se iselili. Zaključali su stan, pozvali nas i samo nam je agencija koja je izdala njima stan predala ključeve – prepričava nam penzionerka iz Beograda šta se sve dešavalo.

– Treba da kupim lavabo, bojlere, slavine, lustere. Treba kupiti pločice. A možda i da tužim sudiju koja je donela takvu odluku da mene izbaci na ulicu – kaže Dobrila Petrović.

Za tih pet godina, kako nije imala pristup stanu, ona navodi da je od komšija čula da je za to vreme stan koristila ta firma. Ne može sa sigurnošću da kaže da li je još neko boravio u njemu.

Dok je muž bio živ, problema sa stanom nije bilo!

– Moja svekrva je 1945. godine menjala dva stana za ovaj od 88 kvadrata. Sve je bilo u redu dok mi je muž bio živ. Kada je umro onda je počela hajka. Jedno jutro doručkujem sa decom, kad nailazi poštar i predaje mi rešenje. Imala sam rok da se iselim sa svim stvarima za 15 dana- priseća se te tužne situacije ova Beograđanka.

Na prvom ročištu presuda je bila u njenu korist, koju je sudija Marina Kalanj Bulatović, kako i sama kaže „divan sudija“, koja je donela presudu da po Evropskoj koncenciji o ljudskim pravima Dobrila Petrović ima „pravo na dom“. Apelacioni sud je poništio to rešenje i nakon toga je doneta odluka da se iseli.

„Sa penzije su mi skinuli ukupno 680.000 dinara“

Ona dodaje i da još nije uspela da povrati ni sav novac koji joj je izvršitelj skidao od penzije, za troškove sudskog spora i izbacivanja iz stana, odnosno izvršenja.

– Čovek koji me je izbacio iz stana, naslednik nekadašnjeg vlasnika, i dalje mi duguje 159.000 za sudske troškove. Sa penzije su mi skinuli ukupno 680.000 dinara, od kojih sam zasada protivizvršenjem vratila 460.000. Ostatak ne znamo kako da naplatimo, pošto je izvršitelj koji je skinuo taj novac izgubio licencu i niko navodno ne zna kako možemo da ga nađemo – kaže Petrovićeva.

 

 

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button