Građani Niša protestovali zbog izgradnje dalekovoda na keju

Nekoliko desetina građana Niša okupilo se danas na nišavskom keju kod tržnog centra „Delta planet“ kako bi pokazali svoje protivljenje seči stabala i raskopavanju zelenih površina zbog izgradnje dalekovoda.

Foto: Lana Stanisavljević/ Južne vesti

Petar Rakovčević iz neformalne grupe „Sačuvajmo kej“ kazao je da su se gradjani okupili na keju da bi zaustavili narušavanje dela grada koji za njih predstavlja oazu mira i rekreacije.

„Od nadležnih tražimo garancije da će kej ostati kej, da će ostati parkovska površina i da neće doći do naknadnih preparcelacija, promene namene i pretvaranja u naselje sa zgradama i lokalima“, istakao je Rakočević.

On je kazao da grupa „Sačuvajmo kej“ ima najave da će samo kod pešačkog mosta na Nišavi biti posečeno 40 stabala, što, kako je ocenio, predstavlja ekološku katastrofu.

„Tražimo da se nezavisne komisije izjasne da li je ovde uradjeno sve po zakonu i po stručnim standardima. Obratili smo se svim institucijama nadležnim za gradnju dalekovoda, ali nismo dobili još nikakav odgovor“, rekao je Rakočević.

Nišlijka Marija Peternel je kazala da je seča stabala i raskopavanje keja zaprepastilo gradjane i naglasila da je počelo bez najave i bilo kakve table o gradilištu.

„Pročitali smo planove o gradnji do kojih smo došli, a u njima su se nadležni obavezali prema Zavodu za zaštitu životne sredine da neće biti oštećeno ni jedno stablo“, rekla je Peternel.

Ona je kazala da su gradjani posebno zabrinuti za „njihovu“ Gabrovačku rečicu.

„Planskim dokumentima je predvidjeno da dalekovod ide ispod njenog korita, ali se pitamo kako će to biti izvedeno, da li će biti sačuvana“, rekla je Peternel.

Nemanja Krstić iz neformalne grupe „Sačuvajmo kej“ rekao je da su se gradjani okupili da bi pokazali da je to njihov prostor i da su spremni da ga brane.

„Projekat izgradnje dalekovoda na papiru je u redu, ali kada je počela realizacija odmah su se pojavili problemi, najpre u Brzom Brodu, a onda ovde. Ovo je naš izvor slobode i protivimo se bilo kakvom narušavanju“, istakao je Krstić.

Preduzeće „Elektromreža Srbije“ (EMS) saopštilo je da ima dozvolu niškog Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“ za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na nišavskom keju.

Prema navodima nadležnih u tom preduzeću, radovi na iskopavanju javne površine i seči drveća izvode se u svemu „u skladu sa izdatom saglasnošću, u predvidjenom obimu, svedenom na najneophodniji minimum“.

Zbog izgradnje istog dalekovoda stanovnici Brzog Broda su u protekla dva meseca protestovali deset puta i za sada sprečili da u tom delu grada dalekovod bude izgradjen nadzemno.

Njihov zahtev je da provodnici budu ispod zemlje kako se gradjani ne bi izlagali štetnom zračenju.

 

 

Izvor: Južne vesti, Danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button