Ginekolog kojem se sudilo u vezi sa smrću mlade pacijentkinje izabran za direktora Lekarske komore Srbije

Doktor Miodrag Stanić, ginekolog kome je deset godina suđeno u vezi sa smrću pacijentkinje Jelice Panić (25), juče je izabran za direktora Lekarske komore Srbije, saznaje „Blic“. Stanić, vlasnik i direktor privatne klinike, došao je na čelo jedine institucije u državi kojoj je zakonom propisano staranje o ugledu lekarske profesije, te utvrđivanje povrede časti i lekarske dužnosti.

Foto: Shutterstock

Na poziciju prvog čoveka Lekarske komore Stanić je izabran sa mesta pomoćnika direktora LKS. Upravo dok je bio na ovoj funkciji tužilaštvo je 2020. godine odustalo da ga krivično goni. Postupak u vezi sa smrću Jelice Panić nastavljen je samo protiv anesteziologa Bratislava Stamenkovića. Nekadašnji pomoćnik direktora LKS, a sada direktor, nije odgovarao ni za činjenicu da je na svojoj klinici angažovao anesteziologa Stamenkovića koji tada nije imao licencu za rad.

Dr Stanić je prvi put pokušao da dobije funckiju u lekarskoj Komori 2014. godine. Za kandidaturu je bilo potrebno da skupi svega deset potpisa, što je i uradio. Sam sebe je predložio za kandidata direktora Komore. Nije prošao, ali zato jeste dve godine kasnije, kada je uspeo da se domogne mesta pomoćnika direktora LKS.

Vest o tragičnoj smrti Jelice Panić iz Paraćina, 2010. godine potresla je Srbiju. Diplomirala je na svoj 25. rođendan, 25. aprila. sa prosekom 10. Na rutinsku ginekološku intervenciju u Beograd dolazi u junu, na privatnu kliniku dr Stanića. Tokom intervencije pada u komu.

Jelica Panić je sa teškom kliničkom slikom prebačena na VMA. Primljena je bez spontanog disanja, zbog čega su je odmah priključili na aparat za veštačko disanje. Uprkos naporima lekara njeno stanje se pogoršavalo i preminula je posle devet dana, 18. juna.

Usledila je maratonska istraga protiv lekara. Trajala je nekoliko godina i tek 2013. počinje sudski postupak. Krivično su gonjeni Stanić, internista Dragan Stanojević i anesteziolog Bratislav Stamenković. Suđenje nije išlo ništa brže od istrage. U međuvremenu je promenjena nadležnost suda, kao i nekoliko predsedavajućih sudija.

– Prestala sam da brojim na sedmom sudiji – izjavila je jednom prilikom majka pokojne Jelice Panić.

Suđenje je čak četiri puta kretalo ispočetka. Zbog svega toga su često odlagani glavni pretresi, tako da se proces razvukao na sedam godina. Umesto presude, međutim, dolazi do izmene optužnice. Tada se uzima u obzir saslušanje Sudsko-medicinskog odbora iz Niša, čiji su lekari potvrdili da je smrt devojke nastupila u vezi sa postupkom anestezije. Obustavlja se gonjenje Stanića i interniste Stanojevića. Kao jedini okrivljeni ostaje anesteziolog Stamenković.

Smrt Jelice Panić ostala je, na kraju, bez sudskog epiloga, jer je jedini optuženi umro.

– Moja Jelica nije mogla da se brani. Umesto nje sam se borila da dokažem ono što je svima jasno. Ali, za ovih 10 godina baš ništa nisam uspela, i izvinjavam se mojoj Jelici za sve… Najviše zato što sam je po preporuci odvela baš kod Stanića. Eto, to nam je bio kraj. Ne likujem što je anesteziolog preminuo, čak mi je krivo što je žrtvovan, mrtva usta ne govore – rekla je Jeličina majka Snežana Panić.

Dr Stanić je izabran na prvu poziciju u lekarskoj komori 2016. godine, usred suđenja. Njegova stara bolnica “Beoklinika” više ne postoji, a nova, na istoj lokaciji, zove se “Medicinski sistem Beograd”. Na delu sajta gde su prezentovani lekari bolnice je i Stanić, koji nije propustio da ispod svog imena stavi i funkciju u Lekarskoj komori.

Iako je LKS prema zakonu obavezna da za svaku godinu javno objavi finansijski izveštaj, poslednji put na zvaničnoj prezentaciji se to dogodilo 2016. godine. I tada, pre nepunih šest godina, prihodi Komore su zavidni. Više od 212 miliona dinara (prema sadašnjem kursu oko 2 miliona evra), plus od članarina više od 199 miliona dinara (skoro 1,7 miliona evra) i iz budžeta oko 20 miliona dinara (oko 170.400 evra).

Na zvaničnoj prezentaciji LKS u rubrici „Događaji“ poslednji je praznična čestitka od 31. decembra 2021 godine. Jedna od informacija je s početka novembra prošle godine: pokrenut postupak pred sudom časti protiv lekara koji su u vajber grupama prepisivali obolelima od kovida životnjski lek „Ivermektin“. Dokle se stiglo sa postupkom zasad je nepoznanica.

– Komora nema snagu i ugled u profesiji koju je imala. Nekada je to bila čast, a danas bi se osula da zakonom nije propisano obavezno članstvo lekara – kaže jedan od lekara za “Blic”.

 

 

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button