Drakonske kazne: Prekršioce mera štednje čeka i zatvor?

Usred rastuće energetske krize u Evropi, Švajcarska planira da se obračuna sa onima koji se ne pridržavaju novih mera štednje ove zime.

Ilustracija: Shutterstock/Axel Bueckert

Oni koji prekrše nove propise mogli bi se suočiti sa novčanom kaznom ili čak kaznom zatvora do tri godine, navodi se u izveštaju švajcarskog dnevnika Blik, prenosi Andolu Agency.

Prema novim švajcarskim pravilima, temperatura u zgradama sa sistemima za grejanje na gas može da se podigne na najviše 19 stepeni Celzijusa, a voda se može zagrejati do 60 stepeni Celzijusa.

Grejalice su zabranjene, dok saune i bazeni moraju ostati hladni.

To je deo mera navedenih u Saveznom zakonu o nacionalnom ekonomskom snabdevanju, na koje se u zvaničnom dokumentu eksplicitno poziva Savezno odeljenje za ekonomske poslove (EAER), navodi se u izveštaju.

Markus Sporndli, portparol Federalnog ministarstva finansija, rekao je za Blik da dnevna stopa za kazne može biti najmanje 30 švajcarskih franaka (30 dolara) i najviše 3.000 švajcarskih franaka.

Komunalna preduzeća bi takođe mogla biti kažnjena ako namerno prekorače svoje kvote za gas.

U izveštaju se navodi da se vlada kreće u „sivoj zoni“, sa izazovima i sporovima oko kaznenih mera koje će verovatno zaokupiti sudove.

Pojedini kantoni sada se suočavaju sa velikim izazovom i imaju rok do 22. septembra da podnesu svoje zabrinutosti ili predloge.

Fredi Fasler, viši policijski službenik, pozvao je vladu da „naredi samo mere koje se mogu implementirati i, pre svega, kontrolisati“, navodi se u izveštaju.

Fasler je rekao da ne želi da policija ide od vrata do vrata, pozivajući da se smernice primenjuju sa osećajem mere.

Bilo bi preporučljivo razgovarati o tome da li bi, umesto skupih krivičnih postupaka, bolje rešenje mogle da budu jednostavne administrativne kazne, rekao je službenik.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button