U Nišu podigli cene po ugledu na Beograd i Novi Sad – koji je razlog?

Visina zakupa stanova u Nišu u poslednjih nekoliko meseci neočekivano je porasla do astronomskih visina.

Foto: Michael Dechev/Shutterstock

Cene su naglo skočile, tako sve ono što se smatralo normalnom stanarinom za garsonjere od 120 do 150 evra, ili jednosobne stanove do 200 evra, a dvosobne do 250evra, sada košta skoro duplo više.

S početkom nove školske godine na fakultetima niškog univerziteta veliki broj studenata, ali i prvi put upisanih na studije – brucoša, iz okolnih mesta i gradova stigao je u Niš. I odmah su se suočili sa ne baš malim problemom. U paviljonima Studentskog centra „Niš“ više od jedne decenije je nepromenjen broj, odnosno uvek 990 mesta, tako da najveći broj mladih koji dolaze u Niš na studije mora u privatan smeštaj, piše sajt Politika.

Iz priče porodice Jovanović iz Sokobanje najbolje se može shvatiti šta se sve i zašto događa.

„Naš sin je u junu upisao studije u Nišu i odmah posle toga pronašli smo garsonjeru na nekoliko stotina metara od fakulteta. Pogodili smo se sa stanodavcem da plaćamo 150 evra mesečno, plus režijske troškove, struju, grejanje i sve ostalo. Dali smo unapred, kako nam je vlasnik stana tražio, „nultu“ kiriju od 150 evra i dobili ključeve od garsonjere. U međuvremenu uplatili smo na račun vlasnika stana kirije za avgust i septembar, a kada smo poslednjih dana septembra i pred početak predavanja i vežbi došli u Niš sa sinovljevim stvarima i knjigama, brava je bila promenjena“, rekao je za Politiku Rade Jovanović iz Sokobanje.

„Pozvao sam stanodavca, koji je odmah došao i saopštio nam da dogovor od prošlog leta ne važi, jer su kirije povećane i zatražio da mu plaćamo 250 evra mesečno. Pokušao je da nam vrati uplaćenih 450 evra, a kako nisam pristao na to i rekao mu, pošto posedujem priznanice o već plaćenom zakupu za tri meseca, da ću ga prijaviti policiji i tužiti. Nije popuštao i vratili smo se u Sokobanju neobavljenog posla i bez obavljene selidbe sina. Nekoliko dana kasnije, međutim, vlasnik nas je pozvao i ponudio da do kraja ove godine, odnosno zaključno s decembrom, plaćamo po 200 evra plus troškove, a onda da se u januaru dogovorimo za novu cenu“, objasnio je Jovanović.

U agenciji za promet nekretnina Mondo, koja ima posebnu službu za posredovanje u iznajmljivanju stanova, rečeno je za Politiku da je do naglog skoka zakupa, slično kao u Beogradu i Novom Sadu, navodno došlo zbog povećane potražnje i dolaska izbeglica iz Rusije i Ukrajine. Ali, tvrde da to nije osnovni razlog.

„Malo je ukrajinskih i ruskih izbeglica u Nišu i nije primećena veća tražnja slobodnih stanova. Razlog je drugi: sada, prilikom sklapanja ugovora o iznajmljivanju, odnosno izdavanju stanova u zakup, sve ide s prijavom za porez. Veliki broj vlasnika koji imaju stanove u zgradama i soliterima pored niških fakulteta pokušava da izda stambeni prostor bez prijave, odnosno „na crno“ kako bi što više zaradio. Zakupci, međutim, žele da se obezbede i insistiraju da se ugovori overe kod agencija ili notara. Zato vlasnici naduvavaju cene“, rekao je Dalibor Nešić, agent u Mondu, koji kaže da je najveća potražnja studentskih stanova i soba bila krajem oktobra i u novembru, i to na bulevarima Nemanjića i Zorana Đinđića i ulicama oko njih, gde su Medicinski i Stomatološki fakultet.

Kako je navedeno, rast cena je bio primetan ponajviše posle dolaska 170 studenata iz celog sveta koji su se s medicinskih fakulteta u Ukrajini prebacili u Niš na studije medicine.

Potražnja je povećana i u širem centru grada u okolini Pravnog i Ekonomskog, ali i pored niškog Starog groblja, gde su Fakultet za zaštitu na radu, ali i Fakultet fizičke kulture. U ovim niškim kvartovima cene su u odnosu na ostale delove grada veće i do 50 odsto.

Kada je reč o sobama koje su za stanovanje po dva studenta, ili dve studentkinje, bile prosečno oko 120 evra, sada treba izdvojiti minimum 200 evra.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button