Washington očekuje da će rat u Ukrajini trajati godinama

Američki predsjednik Joe Biden najavio je ogroman paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 2.98 milijarde dolara. Novi paket, čija se najava vremenski podudara s Danom neovisnosti Ukrajine u srijedu, najveći je  do sada u posljednjih šest mjeseci.

Foto: Guliver

Prema ruskim stručnjacima s kojima je razgovarala Nezavisimaya Gazeta, Bijela kuća vjeruje da bi Ukrajina mogla pobijediti te vjerojatno žele produžiti borbu. Prethodni transferi oružja i streljiva bili su odgovor na hitne zahtjeve Ukrajina, ali ovaj najnoviji od 2,98 milijardi dolara bit će iskorišten za “jačanje obrane” na “srednji i dugi rok”. Najnoviji paket pomoći omogućit će Ukrajini sustave protuzračne obrane, topničke sustave, puno streljiva i bespilotne letjelice.

 

“Širenje američke vojne potpore Ukrajini je usporilo tempo ruske specijalne operacije”, rekao je novinama izvanredni profesor na Fakultetu svjetske politike Moskovskog državnog sveučilišta Aleksej Fenenko. Analitičar smatra da je Bidenova vojna podrška Ukrajini dio šire i ne samo vojne kampanje protiv Rusije. “Razmišljanje Amerikanaca je jednostavno: ako Ukrajina nastavi sa sukobom i dobije američko oružje šest mjeseci nakon početka specijalne operacije, Rusija će sve više dovoditi u pitanje učinkovitost svojih vojnih snaga. To se može iskoristiti za izgradnju opozicije unutar Rusije koja je sposobna paralizirati zemlju, smatraju iz Washingtona”, naglasio je stručnjak. U svakom slučaju, Fenenko tvrdi da Washington misli da će Ukrajina moći dugo sudjelovati u sukobu i pružati otpor. Prema riječima ruskog analitičara, pitanje je koja vrsta ruske “pobjede na terenu” bi bila dovoljna da Bijela kuća shvati da je pomoć Kijevu uzaludna.

 

 

Izvor: Geopolitika.news

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button