U neizvesnoj situaciji, jedno je sigurno – gas će poskupeti, pitanje koliko

Rok trajanja produženog ugovora za ruski gas ističe. Delegacije Rusije i Srbije intenzivno se spremaju da pregovoraju. Međutim, okolnosti su se drastično izmenile i pregovaračka situacija Srbije je sada komplikovanija nego pre pet meseci kada je, pored povoljnije cene, izdejstvovano i vreme. Vreme je donelo porast cene energenata na svetskom tržištu a ruska invezija na Ukrajinu i dodatan pritisak na Srbiju da uvede sankcije i smanji svoju zavisnost od ruskog gasa. U ovoj nesigurnoj situaciji jedno je sigurno – gas će biti skuplji.

Izvor: REUTERS/Fabian Bimmer

S jedne strane Evropska Unija insistira sve glasnije da i Srbija Rusiji uvede sankcije. S druge, Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. I ruskog transporta. I ruskog skladišta. I ističe joj ugovor. Sankcije Rusiji nisu prijateljski potez, rekao je ruski amabasador u Srbiji gostujući na RTV-u.

„Onda taj prijateljski karakter, biće uzet da nema sankcija, da se Srbija ne pridružuje sankcijama, ali i tržišna situacija, neka situacija sadašnja na energetskom tržištu mora da bude uzeta u obzir“, izjavio je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu.

Osim tržišnih cena nafte i gasa, cena će se određivati i po skali prijateljstva.

„Moskva želi da obezbedi svoju poziciju ako i ne može da dobije za sebe nešto više, onda da politika Beograda bude kao što je bila do tada i sasvim sigurno da će pregovori vezani za cenu gasa imati uticaj na to šta će Rusi od nas tražiti. A sigurno je da će oni od nas tražiti pored te cene gasa i da politika ostane nepromenjena“, smatra Gojko Vlaović, novinar ekonomske rubrike Danasa.

„Sada kada su skočile cene energenata svuda u svetu, jasno je da je jeftinom gasu došao kraj. Mi možemo očekivati povećanje cene. E sad, naravno, politika će učiniti svoje, mi smo dobili upozorenje iz Rusije. U zavisnosti od stava naše države prema Rusiji i ratu u Ukrajini, verovatno će to prevashodno da utiče na cenu, pre svega gasa, a onda i ostalih energenata“, izjavio je ekonomista Miloš Zdravković.

Tržište je takvo da su cene energenata visoke već duže vreme, te čak i ako ostane ista, naftna formula, i prijateljski popust, cena bi mogla da bude i dvostruka od one iz januara, od 550 do 600 dolara za hiljadu kubika, kaže Vlaović. A može da bude i 800 dolara, za koliko su kupovane dodatne količine gasa.

„Da li će ona biti 550, 600 ili 800, ona će biti previsoka a naš standard, jednostavno, plate su u našoj zemlji relativno niske, većina ljudi radi za plate od 50.000 dinara, ni oni koji se greju na gas nemaju visoke plate. Znači Srbijagas će biti primorana da poveća maloprodajne cene i to će se osetiti na kućnom budžetu“, kazao je Vlaović.

Rast cene gasa pogađa i privredu i utiče na sveopšte poskupljenje. Cena struje direktno zavisi od cene gasa, upozorava stručnjak za energetiku Zdravković, te i tu građane očekuje poskupljenje. Pregovarati je trebalo ranije – pre isteka originalnog ugovora krajem prošle godine, pre nego što je vrag sasvim odneo šalu, saglasni su naši sagovornici.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button