U IME SRBIJE GOVORI TAMARA, A NE „28. JUN“: Humanitarna organizacija na društvenim mrežama ponovo, vešto, javnost dovodi u zabunu

NAŠ direktor za Balkan Tamara Stojković obratila se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u okviru zvanične delegacije Srbije UN“.

 

Izvor: Tanjug

Ovo je još jedna u nizu objava koju je NVO „28. jun“ pre samo nekoliko dana iskoristila za sopstvenu promociju na društvenim mrežama. Istina je da Tamara Stojković jeste prisustvovala događajima u UN, ali to nije imalo nikakve veze sa „28. junom“.

Tamara Stojković, ali ne samo ona već i Ivan Filip Kovačević, učestvuju u radu Trećeg komiteta Generalne skupštine UN kao omladinski delegati Srbije za mandat 2022-2033. Izabrala ih je Komisija za intervju, koja se sastojala prvenstveno od predstavnika Udruženja za UN Srbije (UNA Serbia), kao krovne organizacije, Ministarstva omladine i sporta, koje finansira aktivnosti delegata, i Ministarstva spoljnih poslova.

– Napominjemo da učešće Tamare Stojković u delegaciji Srbije pri UN nije ni u kakvoj vezi sa aktivnostima „28. juna“, već je isključivo u okviru njenog svojstva omladinskog delegata – rečeno je „Novostima“ u Ministarstvu spoljnih poslova.

– Tamara i Ivan su u svojstvu zvaničnih omladinskih delegata istupali u petak 30. septembra u okviru Trećeg komiteta.

Sličan odgovor naša redakcija dobila je i od Biljane Vukosavljević, direktorke Udruženja za UN Srbija. Ona je pritom naglasila da članstvo kandidata u organizacijama, asocijacijama i udruženjima nije predmet ocenjivanja tokom selekcije omladinskih delegata.

– Na zvaničnom instagram-nalogu projekta unyouthdelegate.serbia mogu se videti objave o svim aktivnostima izabranih i tu se ni na koji način i ni u kom kontekstu ne pominje organizacija „28. jun“. Sa tom NVO ni na koji način nismo povezani, niti je ona u vezi sa projektom. Šta delegati postavljaju na svojim privatnim nalozima, nismo u obavezi da proveravamo, jer bi to bilo zadiranje u privatnost – navodi Vukosavljević.

Na „Fejsbuku“ objavljeno da je „28. jun“ u sedištu UN, Foto Fejsbuk/“28. jun“

Ona objašnjava i da zvanični omladinski delegati Srbije u UN u svojstvu ove dužnosti nisu pozvani da promovišu aktivnosti bilo koje pojedine nevladine organizacije, već su u obavezi da zastupaju omladinsku politiku u Srbiji.

– Ovo je projekat koji pruža priliku mladima u Srbiji za učešće na skupovima u UN, u skladu sa njenim rezolucijama i uz podršku ministarstava spoljnih poslova, omladine i sporta, tako da ga ni na koji način ne treba dovoditi u vezu sa organizacijama koje nemaju veze sa ovim projektom – kaže naša sagovornica.

MANDAT

U MINISTARSTVU spoljnih poslova objašnjavaju da Srbija već više godina određuje po dva predstavnika mladih u UN na period od jedne godine. Izbor kandidata radi se na osnovu smernica koje daje Odeljenje UN za ekonomsko-socijalna pitanja (DESA), kroz proces selekcije i uslova koje kandidati ispunjavaju. Sve je, tvrde u MSP, bilo javno i transparentno. Izabrani su kandidati koji najbolje poznaju sistem UN i omladinske politike.

NE PREDSTAVLJAJU NIJEDNU DRŽAVU

MEĐUNARODNA NVO „28. jun“, sa sedištem u Kanadi, dobila je konsultativni status pri Ekonomsko-socijalnom savetu UN (ECOSOC) 2018, i to kao nevladina organizacija. Oni mogu da učestvuju u radu tela UN u kojima je predviđeno učešće nevladinih organizacija, ali ne kao predstavnik bilo koje države.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button