U Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja koji treba da stigne u Srbiju

Na sektoru Belane je zarobljeno više od milion tona uglja koji treba da stigne u Srbiju iz bugarskih rudnika.

Ilustracija: Designation Studio/Shutterstock

Razlog je tronedeljna obustava plovidbe na Dunavu u Bugarskoj, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

Kovačević je rekao Tanjugu da su u toku pregovori sa nadležnima u Bugarskoj da se u Belane spusti naša mehanizacija, kako bi se omogućio prolaz brodovima ka Srbiji i dodao da vodni saobraćaj kroz našu zemlju funkcioniše bez smetnji, iako su na snazi mere ograničenja zbog niskog vodostaja.

„Nizvodno od Srbije na sektoru Belane pre tri nedelje je došlo do potpune obustave plovidbe, rumunska mehanizacija je izašla na teren kako bi uradila bilo koje preventivne radove da bi se određeni nivo plovnosti stvorili u Belanama, a trenutno mi pregovaramo sa Bugarima da i mi spustimo pomoć i deo mehanizacije. Jer, se pojavljuju u tom delu još dva kritična sektora gde može da dođe do potpune obustave plovidbe“, objasnio je pomoćnik ministra.

Kada je reč o našoj zemlji, Kovačević kaže da su na snazi mere ograničenja, ali da za sada nema obustave plovidbe na vodotokovima kroz Srbiju.

Ocenio je da obustava vodnog saobraćaja u Bugarskoj mnogo utiče na našu ekonomiju, jer ne samo da je ometen transport energenata, već je obustavljen i ka luci Konstanca izvoz i uvoz naših žitarica i đubriva, kao i sirovina koje koriste železare.

Dodao je da je dobra stvar što velike količine uglja iz Rumunije dolaze u našu zemlju Dunavom iz luka Orsava i Tunu Severin.

Kako je rekao, kada se naša mehanizacija spusti u sektor Belane u Bugarskoj, Srbija više neće zavisiti od prirodnih nepogoda, niti od bugarske administracije.

Kada je u pitanju plovnost reka kroz Srbiju, Kovačević je istakao da su kritične tri deonice: kod Čortanovaca gde je došlo do suženja širine plovnog puta sa 180 na 120 metara, Futoga gde se pojavio sprud koji je ušao u kinetu plovnog puta i Baričke ade na Savi.

Prema njegovim rečima, na sva tri mesta je postavljena mehanizacija kako bi se preventivno obezbedio plovni put, ukoliko dođe do dodatnog pada vodostaja.

Na pitanje kakve su prognoze i kada će se vodostaj stabilizovati, Kovačević je rekao Tanjugu da je situacija neizvesna iako je palo dosta kiše u poslednjih par dana, koji je povoljno uticao na srednji tok Dunava kod Mađarske.

„Potrebne su nam padavine malo duži vremenski period, kako bi došlo do dugoročne stabilizacije jer je Dunav ogromna reka, nama je potrebna stabilizacija hidrološkog stanja od Nemačke do Bugarske da bi se podigao nivo vode“, kazao je Kovačević.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button