Srbiji se za ulazak u NATO nudi državna zajednica sa CG

Ovo je neformalna ponuda koja ne ide zvaničnim kanalima već preko posrednika koji opipavaju politički puls, navodi se u tekstu na portalu Vidovdan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je niz sastanaka sa predstavnicima zapadnih zemalja na kojima je dominantna tema bila pozicioniranje Srbije u odnosu na događaje u Ukrajini. Do pre nekoliko meseci su SAD insistirale na sankcijama prema Rusiji, ali zbog otpora Srbije i zbog toga što je Srbija viđena kao neophodan most prema Rusiji, sankcije više nisu aktuelna tema. No i dalje je očigledan napor Sjedinjenih Država da se Srbija jače veže za Zapad.

Da bi bila u zapadnom bloku, nudi joj se, u zamenu za ulazak u NATO, povratak Crne Gore u zajednicu sa Srbijom, diplomatska podrška u naporima da okonča pregovore za pristup Evropskoj uniji i finansijska pomoć. Kako je javnost u Srbiji antinatovski raspoložena, veruje se da bi se domaća javnost odobrovoljila podrškom povratku Crne Gore u zajednicu sa Srbijom, a pored toga bi se preko Crne Gore pravno premostilo članstvo te zajednice u NATO-u. Ukratko, Srbija bi preko Crne Gore ušla u NATO. Ovo je neformalna ponuda koja ne ide zvaničnim kanalima već preko posrednika koji opipavaju politički puls.

 

 

Izvor: Vidovdan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button