„Sastavljena“ lista odgovornih u EPS-u

Ako će naredna zima biti najteža u poslednjih 70 godina, hoće li bar biti dovoljno struje? Predsednik kaže – „teško“, a i opozicija upozorava na moguće svakodnevne restrikcije. Na pitanje – ko je odgovoran za stanje u EPS-u, lista se svela na dva imena. A ko će da plati spasavanje najvažnijeg javnog preduzeća, odgovor je – građani, ili kroz račune za struju ili kroz novo zaduživanje.

Znamo šta se prošle zime valjalo u TENT-u. Šta se iza brda valja i kakva će biti naredna zima, nagoveštavaju i vlast i opozicija.

„Biće uvek dovoljno struje. Teško“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. maja.

„Ovu zimu ćemo sigurno i dalje uvoziti struju“, rekla je ministarska energetike Zorana Mihajlović 17. maja.

„Dodatni problem predstavlja činjenica da je EPS već počeo da otkazuje neophodne remonte i investicije, što će nas dovesti u još težu poziciju naredne zime i u opasnost da imamo nove havarije i svakodnevne restrikcije struje“, mišljenja je Dušan Nikezić iz Odbora za privredi i finansije Stranke slobode i pravde.

Za to što je najvažnije javno preduzeće u havarisanom stanju odgovarao je jedan čovek, tako što je fotelju direktora EPS-a zamenio drugom – foteljom pomoćnika predsednika opštine Obrenovac.

„Neophodno je da se pokrene krivična i materijalna odgovornost protiv svih u lancu odlučivanja, od vrha države pa do samog EPS-a“, smatra Nikezić.

Da li će iko krivično odgovarati – neizvesno je. Resorno Ministarstvo energetike traži krivičnu odgovornost Milorada Grčića zbog ugrožavanja energetske bezbednosti države. Isto ministarstvo krivičnu prijavu podnelo je i protiv direktora Površinskih kopova Baroševac Srđana Alimpijevića, kojom su obuhvaćene još tri osobe i što se njih tiče, tu se lista odgvornih završava.

„Tu su stvari jasne i dobro se zna šta je čiji posao i odgovornost. Za lošu organizaciju unutar EPS-a, za nedovoljne zalihe uglja na deponijama, neblagovremeno završene remonte, za to što je proizvodnja struje u jednom trenutku stala u gotovo čitavom TENT-u i prouzrokovala značajan uvoz električne energije odgovornost je na grupi ljudi koji su upravljali EPS-om, na čelu sa prethodnim v.d. direktorom“, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Pošto su sastavili listu odgovornih, red je da ispostave račun za sanaciju štete.

„Cena električne energije treba da se podigne u ovom trenutku jer je to neophodno da bismo pomogli EPS-u da opstane“, kazala je ministarka Mihajlović.

„Da se EPS-om rukovodilo stručno i odgovorno, ne bi bilo razloga za povećanje cene struje. Danas smo došli u situaciju da umesto da zaradimo 500 miliona evra na izvozu struje EPS će ostvariti gubitak od milijardu evra. Na kraju će svakako zavući ruku u džepove građana i oni će to platiti, da li kroz račun za struju ili kroz povećanje javnog duga, ali građani će to morati da plate“, kazao je Nikezić.

Koliko i kada, još nije odlučeno. Ministarka kaže – što pre, predsednik – „ne sada“, a formalno – poskupljenje struje odobrava Agencija za energetiku na zahtev EPS-a.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button