Ruski zvaničnik: Nešto se dešava sa Srbijom…

Moskva — Na Srbiju se vrši snažan pritisak Zapada, smatra predsedavajući odbora za odbranu Saveta Federacije Rusije Viktor Bondarev.

Ilustracija, foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Međutim, kako ističe, Moskvu i Beograd povezuju ne samo obostrano korisni odnosi, već i istorijsko pamćenje.

„Ipak, elementi zdravog razuma i dalje postoje u vlastima evropskih zemalja. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da fizičko postojanje zemlje zavisi od njenog prijateljstva sa Rusijom“, napisao je senator na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, Rusiju i Srbiju je uvek spajalo prijateljstvo. „Međutim, pod pritiskom nekih zapadnih zemalja, Srbija sada pokušava da ostane neutralna, ne podržava Rusiju na međunarodnoj sceni. Iako nam ova zemlja nije uvela sankcije, ne pokazuje isto prijateljstvo.

Konkretno, nije priznala prisajedinjenje novih subjekata – DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti – u sastav Rusije“, naglasio je on.

Naravno, ovaj postupak ima pragmatično objašnjenje, nevezano za antiruski politički vektor: priznanje bi isprovociralo kosovske separatiste da tu činjenicu iskoriste u svoje svrhe, smatra Bondarev.

„Nadam se da će u Srbiji preovladati ne samo racionalna razmišljanja korist od saradnje i kooperacije sa Rusijom, već i istorijsko pamćenje i nacionalna savest“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, koliko su dobra Rusija i Sovjetski Savez učinili ovoj zemlji treba da se seća generacija Srba koja sada živi i donosi političke odluke.

„Vidimo kuda idu zemlje Evropske unije svojim zaboravom i nezahvalnošću: u degeneraciju, krizu i potpunu zavisnost od SAD. Evropska unija prestala je da bude jedan od ‘polova’, jedan od centara odlučivanja u multipolarnom svetu“, ocenio je senator.

A same Francuska, Nemačka, Poljska, Češka, Danska, Belgija i slične su odavno izgubile svoju nezavisnost, zaključio je Bondarev.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button