„REĆI ĆU VAM GDE BI PALA PRVA NUKLEARNA BOMBA“ Doktor Propast otkriva šta smatra da je najveća megapretnja po čovečanstvo

Amerikanac Nurijel Rubini, jedan od najpoznatijih ekonomista današnjice, u opsežnom intervju govorio je o megapretnjama koje ugrožavaju našu budućnost.

Foto: Profimedia

Pojasnio je da su pretnje o kojima je pisao u novoj knjizi stvarne.

– Šezdesete i sedamdesete godine proveo sam u Italiji. Tada nije bilo zabrinutosti zbog nuklearnih pretnji, niko nije pominjao klimatske promene i globalnu pandemiju. Nije bilo govora o tome da će roboti preuzeti naše poslove, živeli smo u stabilnim demokratijama, čak i ako nisu bile savršene. Javni dug nije bio visok, nismo imali prestaru populaciju. To je svet u kojemu sam odrastao. Danas moram da brinem o svemu tome -pojasnio je on u intervjuu „Špiglu“.

Ispričao je kako je nedavno u Vašingtonu na sastanku MMF-a ekonomski istoričar Nil Ferguson komentarisao kako bismo imali sreće da nas pogodi kriza poput one iz 70-tih, a da ne bude rata kao 40-tih. Na istom sastanku su savetnici za nacionalnu bezbednost izrazili zabrinuti zbog uplitanja NATO-a u rat između Rusije i Ukrajine.

HersonFOTO: AP/ LEO CORREA, VK COM, SHUTTERSTOCK / RINGIER
Herson

– Upravo sam jutros pročitao kako Bajdenova administracija očekuje da Kina uskoro napadne Tajvan. Iskreno rečeno, Treći svetski rat zapravo je već počeo, svakako u Ukrajini i u internetskom prostoru – tvrdi Rubini.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button