Proterana ćirilica iz Vukovara, Srbi negoduju, zvanični Beograd i Zagreb ćute

Ćirilica kao jedno od zvaničnih pisama u Vukovaru više ne postoji. Odlučile su tako gradske vlasti jer više nema zakonskog osnova – pošto srpska manjina sada čini manje od trećine stanovništva. Predstavnici Srba u Hrvatskoj zbog toga negoduju – kažu da je to loša poruka za našu zajednicu. Zvanične reakcije Srbije za sada nema.

Foto: EPA/EFE/ANTONIO BAT

Nema više dvojezičnosti u Vukovaru. Ne, nisu ponovo porazbijane table, sada će da budu skinute na „dostojanstveniji“ način.

Jer je Grad na jučerašnjoj sednici odlučilo da izmeni Statut grada i time izbaci pravo srpske manjine na ćirilicu, pošto prema popisu stanovništva od prošle godine, u Vukovaru živi manje od 30 odsto Srba.

Takva odluka je očekivana i najavljivana od objavljivanja rezultata popisa, objašnjava Boris Milošević, poslanik hrvatskog Sabora iz redova Samostalne demokratske srpske stranke.

„Grad je to mogao ostaviti, dakle, nije bio u obavezi da briše, mogao je to ostaviti i mislim da je juče tom odlukom propuštena jedna dobra pozitivna poruka za budućnost, za međunacionalne odnose)“, smatra Milošević.

Među prvima se u četvrtak veče oglasio predsednik Demokratskog saveza Srba i vukovarski gradski većnik Srđan Milaković, poručivši kako je “to poklon vukovarskim Srbima na kraju godine od političke garniture na čelu sa gradonačelnikom Penavom”.

„Ovim je okončano desetogodišnje nasilje nad ćirilicom i srpskim jezikom, u kom vremenu je od raznih državnih tela učinjeno sve da do primene ovog prava srpske zajednice nikada ni ne dođe. Popis stanovništva 2021. čekao se kao spasonosno rešenje u nadi da će Srba u Vukovaru biti manje)“, kazao je Milaković.

Ogroman korak unazad u odnosima Srba i Hrvata – tako promenu vidi zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar. Naglašava da je postojala mogućnost da se manjini daju neka prava ukoliko to želi većina, bez obzira na popis.

„Ovde takve volje nije bilo. Pogažen je minimum ljudskih prava, ali to ostaje na savesti onih koji su podržali ovakvu odluku“, misli Kolar.

Jedan ekstremni deo unutar hrvatske vlasti ne želi nikakvu normalizaciju međunacionalnih odnosa i spuštanje tenzija, smatra odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm.

„Ja ne mislim da je to intencija hrvatske politike, ali ja mislim da jeste to intencija, upravo kao što je i poslanik Milošević rekao, tih lokalnih snaga koje su naročito ekstremne u istočnoj Slavoniji, govorim dakle o Vukovaru, Osjeku i još nekim drugim gradovima, koji čine uporište te desnice, s kojom, na žalost, koketira i vlast u Zagrebu“, kazao je Švarm.

Švarm misli da je ovo trijumf hrvatskog nacionalizma, a da je priča o ćirilici u Vukovaru gotova stvar, jer je ni ranije, pre popisa, zapravo nije bilo.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button