Poverenik: Kamere MUP-a nemaju tehničke mogućnosti za prepoznavanje lica – EPS

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da kada je reč o navodima da u EPS-u postoje uređaji za prisluškivanje, njegova kancelarija kao institucija tu kontrolu nije radila, jer nije bilo prijava.

Izvor: N1

Marinović je za televiziju Newsmax Adria rekao i da je ovo telo kontrolisalo centralu MUP-a zbog navoda da policija koristi kamere koje prepoznaju lica građana, ali da nije uočeno prisustvo takvih uređaja, preneo je portal Nova.rs.

„Poslao sam inspektore koji imaju ovlašćenja da vrše nadzor u MUP-u i utvrđeno je da postoje ti uređaji, ali da oni nemaju te tehničke mogućnosti kako se u javnosti o tome govorilo. Mogu da snimaju video i audio, ali nemaju mogućnost prepoznavanja lica. U Beogradu kojima je izdavan prekršajni nalog za zauzimanje javne površine, svi do jednog su legitimisani“, kazao je Marinović.

Dodao je da je „u unutrašnjosti drugačija situacija, jer je tamo bilo mnogo manje ljudi, policija poznaje praktično sve građane“, ali da će po potrebi slati inspektore kako bi proverili informacije oko nadzora.

„Policija ima pravo da snima javni prostor, ali to nije sofisticirano snimanje poput ovog koje pominjemo, gde građani mogu da se prepoznaju na osnovu snimanja. Kada je reč o EPS-u, njih nismo kontrolisali. Mi reagujemo kada nam neko pošalje pritužbu, ali po ovom predmetu nismo dobili ništa kao prijavu“, rekao je Marinović.

 

 

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button