Podignuti borbeni avioni

SAD i Južna Koreja započele su neke od najvećih zajedničkih vojnih vazdušnih vežbi sa stotinama borbenih aviona koji izvode lažne udare danonoćno.

EPA-EFEGIUSEPPE LAMI
EPA-EFEGIUSEPPE LAMI

Operacija pod nazivom Vigilant Storm trajaće do petka i uključivaće oko 240 ratnih aviona koji će izvršiti oko 1.600 naleta, navodi se u prošlonedeljnom saopštenju američkog vazduhoplovstva. Taj broj misija je najveći ikada za ovaj godišnji događaj, dodaje se.

Pjongjang je osudio zajedničke vežbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike između Vašingtona i Seula. U znak protesta protiv nedavnih vežbi, Severna Koreja je lansirala rakete, izvela vežbe iz vazduha i ispalila rakete u more.

Saveznici kažu da je takva obuka potrebna za suprotstavljanje potencijalnim pretnjama iz Severne Koreje, koja je ove godine izvela rekordan broj raketnih lansiranja i pripremila se za nastavak nuklearnih testiranja po prvi put od 2017. godine.

Nevidljivi lovci F-35

Vigilant Storm će između ostalih aviona uključiti varijante stelt lovca F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje. Australija će takođe rasporediti avion za punjenje gorivom vazduh-vazduh za vežbe.

„Južna Koreja i američko ratno vazduhoplovstvo radiće zajedno sa zajedničkim službama na sprovođenju velikih vazdušnih misija kao što su bliska vazdušna podrška, odbrambeni vazdušni napadi i vanredne vazdušne operacije 24 sata dnevno tokom perioda obuke“, saopštile su američke vazduhoplovne snage. „Snage za kopnenu podršku će takođe vežbati svoje procedure odbrane baze i preživljavanje u slučaju napada“.

Južnokorejske trupe su u petak završile 12-dnevne terenske vežbe Hoguk 22, koje su uključivale lažne amfibijske sletanje i prelaske reka, uključujući i neke vežbe sa američkim snagama.

 

IZVOR:b92.net, INDEX.HR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button