PENZIJE VEĆE U OKTOBRU, PA PONOVO U JANUARU; Najstarijima povišica od 18 odsto, veći i minimalac i plate u javnom sektoru

Penzionerima u oktobru i novembru sledi prvo povećanje penzije, a onda i početkom naredne godine u januaru još dodatna povišica. Biće to ukupno povećanje od najmanje 18,2 odsto, izjavio je predsednik Vučić.

Izvor: Shutterstock

Predsednik je istakao i da se ne radi o jednokratnoj pomoći već o stalnom povećanju, i da se radi o najvećem povećanju penzija u nekoliko godina, ako ne i decenija.

– Ja mislim da je to neverovatno i očekivano u ovakvim uslovima, rekao je on i dodao da se samo čeka odobernje MMF-a.

– Mi smo uradili računice i obezbedili pare, ali mi nećemo da kršimo fiskalnu stabilnost i stabilnost zemlje, zato razgovaramo sa MMF-om.

On je istakao i da će značajno povećati i minimalce, i to na teret države.

– To je oko 300 miliona evra na godišnjem nivou, istakao je Vučić i dodao da će to povećanje biti od povećanja neoporezivog dela dohotka, deo doprinosa i da će spustiti poreze i doprinose na nivo od 60,2 odsto.

– Da rasteretimo poslodavca, i da sve to ide na teret države, sve to o čemu pričamo. Biće veliko povećanje minimalaca… preko 12, 13, možda i 14 posto. To znači da očekujemo da nam plate u martu 2023. prosečna plata bude preko 710 evra na nivou Srbije, a da ne ugrozimo stopu javnog duga, dodao je predsednik i istakao da će dvocifreno rasti i plate u javnom sektoru.

„Država krvari“

Predsednik je pričao o o gasu i tome kakva nas zima čeka.

– Što se tiče priprema za zimu one teku, ali kako da vam kažem da teku kad je gas juče bio oko 800 dolara, a danas je preko hiljadu. U jednom danu skoči 15 posto cena gasa i o kakvim pripremama da pričam. Samo vi idite na more, ali pitanje je da li ćete na zimu da se kupate u hradnoj ili toploj vodi – rekao je predsednik.

Prodaja EPS notorna laž

 

Govoreći o navodima pojedinih medija da država prodaje EPS, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je to laž.

– Prodaja EPS. Notorna laž. To je kao da mi kažete da imam crveni sako. Taj ko bi sada to uradio bio bi mnogo glup. To je sve što imam da vam kažem. Nijednog sekunda nismo to razmatrali na bilo koji način. Mi gledamo u regionu da kupimo, a ne da prodajemo – rekao je Vučić.

 

 

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button