Pad i do 50 odsto: „Najgore tek dolazi“

Kompanija DP World očekuje pad troškova transporta robe za dodatnih 15 do 20 odsto u 2023. godine, zbog usporavanja potražnje.

Ilustracija: Shutterstock/Avigator Fortuner

To je izjavio zamenik izvršnog direktora logističke kompanije Juvraj Narajan na marginama Svetskog ekonomskog foruma (VEF) u Davosu, prenosi Rojters.

Narajan je rekao da su prvi znaci osetnog pada tražnje bili vidljivi i da su vozarine značajno pale na određenim rutama pošto su agencije, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF) snizile prognoze rasta.

Vozarine su cene po kojima se tereti isporučuju kontejnerom od jedne tačke zemaljske kugle do druge.

„Jasno je da postoji ogroman pad potražnje, zalihe se ne raščišćavaju, narudžbine ne stižu“, rekao je Narajan i dodao da „najgore tek dolazi“. Prema njegovim rečima, najveći problemi bili su u Kini, Evropi i SAD.

Narajan je naveo da je u svim transportnim stopama došlo do značajnog pada vozarina između 20% i 50% čemu su posebno doprineli, kako je ocenio, poremećaji tokom pandemije kovida 19, inflacija u Evropi zbog skoka cena energije i ozbiljni poremećaji u globalnim lancima snabdevanja. Ovi poremećaji su i dalje prisutni kao rezultat rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, dodao je on.

Predstavnici kompanija DP World razgovarali su sa Ujedinjenim nacijama i Kijevom o obezbeđivanju bezbednog prolaza za transport žitarica iz Ukrajine, ali tek treba da se dobiju neophodna odobrenja, dodao je Narajan. Ukrajinski izvoz žitarica iz crnomorskih luka i načini deblokade izvoza đubriva i hrane iz Rusije predmet su intenzivnih diplomatskih pregovora od prošle godine.

Ukrajina je veliki globalni proizvođač i izvoznik žitarica, ali su njene isporuke značajno pale zbog oružanih sukoba u mnogim regionima i ruske blokade njenih morskih luka.

Narajan je takođe rekao da je rat u Ukrajini primorao DP World da obustavi svoje investicione planove u Rusiji.

„Postoje novi trgovinski putevi koji tek treba da se uspostave i mi smo tu kao potencijalni partneri“, rekao je Narajan i dodao da je „sve na čekanju, dok se ne dobije jasnija politička slika“.

Svetski ekonomski forum (WEF) u Davosu, 53. po redu, je počeo i trajaće do 20. januara. Na sastanku će se okupiti rekordan broj biznismena, predstavnika najvećih svetskih kompanija, lidera država i poznatih ličnosti, među njima i predstavnici Srbije.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button