ONI PLAĆAJU RUSKI GAS U RUBLJAMA: Evo ko je od Evropljana prihvatio zahtev Moskve

DESET evropskih kompanija, koje kupuju ruski gas, spremne su da ga plaćaju u rubljama, saopštila je agencija „Blumberg“, podsetivši da u Evropi ruski gas kupuju 23 zemlje.

 

Vladimir Putin, Foto: AP

Uprkos činjenici da je Evropska komisija dozvolila plaćanje ruskog gasa u rubljama, nacionalne vlade se kolebaju. I ne samo da oklevaju, već su podeljene u odnosu na stav o ruskom gasu.

– Austrija i Mađarska su potencijalno spremne da plaćaju isporuke ruskog gasa u rubljama, kako i zahteva Moskva. O tome su već izjavili austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski predsednik Viktor Orban.

– Slovačka će, bez obzira na uslove Moskve, nastaviti da plaća ruski gas u Evrima, izjavio je slovački premijer Eduard Heger.

– Rusija je prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, kategorički odbijajući da plate energente u rubljama.

Pritom, prekid isporuka u Bugarsku ne bi trebalo da utiče na kupovinu gasa prijateljskoj Srbiji. Ona neće dobijati ruski gas direktno, već tranzitom preko bugarske teritorije gasovodom „Balkanski tok“.

– Italijanska naftna grupa „Eni“ planira da otvori račun u rubljama u „Gasprombanci“, prenosi agencija „Blumberg“.

„Italijanski energetski gigant Eni planira da otvori račun u rubljama u ‘Gasprombanci’ što će im omogućiti da ispune zahteve Rusije i gas plaćaju u rubljama“, navodi agencija.

Napominje se da „Eni“ čeka od italijanske Vlade i vlasti Evropske unije instrukcije na temu uslova i mogućnosti za korišćenje takvih računa.

– Jermenija je prva postsovjetska zemlja koja plaća ruski gas u rubljama, izjavio je ministar ekonomije Jermenije Vagan Kerobjan.

Formiranje cene je u dolarima, saopštila je pres služba Centralne dispečerske uprave za gorivo i energiju pri Ministarstvu energetike Rusije.

Potrebe za gasom u Jermeniji u potpunosti se obezbeđuju na račun uvoza. Tokom 2019. godine zemlja je uvozila 2,54 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Zatim su se zbog pandemije kovida isporuke smanjile, i to u 2020. godini – 2,4 milijardi kubnih metara, a tokom 2021. godine – 2,45 milijardi kubnih metara.

Ruski gas pokriva skoro 60 odsto energetskih potreba Jermenije. Zatim sledi nafta koju Jermenija takođe uvozi iz Rusije. Treći izvor je nuklearna energija sa jermenske Mecamorske nuklearne elektrane, koja takođe zavisi od Rusije. Ona isporučuje uranijumsko gorivo, a trenutno je u toku i modernizacija elektrane.

Koje će još zemlje nakon Jermenije preći na plaćanje ruskog gasa u rubljama za sada nije poznato. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objavio da Rusija neće otkrivati potpuni spisak zemalja koje plaćaju gas u rubljama.

 

Izvor: Sputniknews

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button