Nemačka objavila ekonomski rat Francuskoj!

Pariz je bio domaćin sastanka francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je još jednom kadom hladne i prljave vode zalio odnose dva hegemona Evropske unije.

Nakon sastanka u Parizu, lideri dve zemlje nisu održali zajedničku konferenciju za novinare.

Iako je Jelisejska palata navela da je sastanak bio konstruktivan, američki list Politiko tvrdi da otkazivanje konferencije za novinare govori o napetosti između dve zemlje.

„Makron je vređao Šolca u Parizu“, piše list, ističući da, iako francuske i nemačke službe za štampu kažu da je sastanak prošao dobro, nedostatak zajedničke komunikacije sa štampom ukazuje na suprotno.

„Odnosi između Emanuela Makrona i Olafa Šolca, lidera dve ekonomske sile EU, sada su toliko ledeni da se ne usuđuju, ni da se pokažu zajedno pred novinarima“, primećuje Politiko.

Nedelju dana ranije, Makron je bio ogorčen Šolcovom odlukom, bez konsultacija sa njim, da izdvoji 200 milijardi evra za podršku nemačkoj energetici, što, prema rečima Francuske, stavlja u neravnopravan položaj druge evropske zemlje u kontekstu energetske krize.

Pariz je besan, zbog pokretanja šeme domaće energetske pomoći od 200 milijardi evra u Nemačkoj bez prethodnih konsultacija sa svojim najbližim partnerom iz Evropske unije (EU) i zbog toga, što preferira američko oružje.

U Evropi su sada došla energetska gladna vremena, a svaka članica Evropske unije nastoji da odgrize deblji komad zajedničke ekonomske kolače, jer je u teškim vremenima sopstvena košulja bliža telu.

Pa Nemačka, kao hegemon EU, očekuje da izađe iz krize na račun drugih, koristeći pravo jakih.

Francusko-nemački odnosi su sada toliko loši da su „Pariz i Berlin u poslednjem trenutku otkazali sastanak, koji nije propušten 20 godina: francusko-nemački savet ministara, zakazan za sredu, 26. oktobra, u Fontenblou“, navodi se u saopštenju “Franceinfo-a”.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer otvoreno je priznao da je otkazan zbog potrebe za „strateškim promišljanjem francusko-nemačkih odnosa“, koji prolaze kroz težak period.

Kako piše Le Figaro: „Dajući 5,6% svog BDP-a za podršku ekonomiji, nemački slon je potresao celu evropsku trgovinu porculanom.

„Kanibalizam“, viče Viktor Orban.

„Egoizam“, odjekuje poljski premijer.

Većina Evropske unije, do evropskih komesara, Francuza Tjerija Bretona i Italijana Paola Đentilonija, dočekala je ovu Šolcovu inicijativu neprijateljski.

Francuzi su bili najviše ljuti.

„Uprkos činjenici da je zvanično reakcija Francuske bila uzdržanija, iza kulisa nemački demarš je, sve gurnuo u šok i strahopoštovanje.

U Parizu su počeli da pričaju o pokretanju budžetske trke u naoružanju, od strane Berlina.

Vladini izvori kažu da Francuska nema sredstava za takve injekcije u privredu.

 

 

Izvor: Borba.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button