MOR: Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana

Rast inflacije u svetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine, ali je na inflatorni skok u skorije vreme uticao porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini, što će u narednim godinama verovatno održati cene na visokim nivoima, ocenila je Međunarodna organizacija rada (MOR). Godišnja stopa inflacije širom sveta, merena indeksom potrošačkih cena, ubrzala je rast na 9,2 odsto u martu 2022, sa 7,5 odsto u februaru 2022. godine, 6,8 odsto u januaru 2022. i 6,4 odsto u decembru 2021, ukazuje se u najnovijoj analizi MOR koju je objavio portal Nezavisnost.org.

Izvor: Shutterstock

Stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabeležene u martu 2021.

Stručnjaci MOR ukazali su da je rat u Ukrajini izazvao veliki šok na tržištima roba i poremetio globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje na načine koji će verovatno u narednim godinama održati cene na visokim nivoima.

Prema podacima o globalnom tržištu roba iz marta 2022, pšenica i ulje su trenutno približno 50 odsto skuplji nego pre godinu dana, a rastu i cene i drugih žitarica.

„Za zemlje uvoznice, ova poskupljenja predstavljaju značajnu prepreku ekonomskom rastu i egzistenciji, potencijalno podižući društvene i političke tenzije“, upozorio je MOR.

Međutim, kako se napominje u analizi, cene, posebno hrane, rasle su i pre početka rata u Ukrajini.

„Ograničenja prekograničnog kretanja radne snage i poremećaji u globalnim lancima snabdevanja u vezi sa kovidom-19 povećali su troškove proizvodnje i smanjili konkurenciju. Nedavna povećanja cena izazvana ratom u Ukrajini jednostavno su pogoršala postojeći pritisak na cene zbog spoja velike potražnje i stalne nestašice ponude“, ističe se u analizi MOR-a.

Navedeno je da porast cena ima veliki uticaj na životni standard domaćinstava, posebno onih sa nižim prihodima, koja veći deo svojih prihoda troše na hranu i druge osnovne potrepštine.

Kako je ukazano, domaćinstva se sada suočavaju sa izglednim pogoršanjem ličnih finansija „u pozadini slabijeg nacionalnog ekonomskog rasta i odloženog oporavka nakon krize“.

Prognoza je da naredni meseci verovatno „neće doneti veliko olakšanje“ s obzirom na nove epidemije kovida-19 u nekim kineskim gradovima, a posebno zbog rata u Ukrajini, koji zajedno stvaraju ogromnu neizvesnost u pogledu funkcionisanja globalnih lanaca snabdevanja i cena roba, naveo je MOR.

 

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button