Misterija februarske katastrofe u SAD

Američke vlasti znaju nešto, ali ne žele da podele svoje znanje sa javnošću.

 

Foto: Printscreen

Tokom tri nedelje februara, u Sjedinjenim Državama su se dogodile tri velike katastrofe, koje ukazuju ili na sabotažu, neverovatne slučajnosti ili na potpuni kolaps američke transportne i industrijske infrastrukture.

Dana 3. februara 2023. godine, teretni voz natovaren visoko toksičnim hemikalijama iz južne željeznice Norfolk iskočio je iz šina na granici Ohajo-Pensilvanija u blizini istočne Palestine, grada od 4.700 ljudi.

Voz se sastojao od tri lokomotive, devet praznih vagona i 141 natovarenog vagona. Voz je putovao od terminala St. Louis Railroad Association u Madisonu, Illinois, do Norfolk Southern’s Conway Yarda u Conwayu, Pennsylvania. Lokomotiva voza, duga 2,8 kilometara, bila je mašinovođa, kondukter i pripravnik.

50 vagona je iskočilo iz šina. 20 vagona sadržavalo je visoko toksične materijale – vinil hlorid, butil akrilat, etilheksil akrilat, etilen glikol, monobutil etar, izobutilen, zapaljive tečnosti i derivate benzena.

Nakon železničke nesreće, došlo je do najvećeg curenja otrovnih supstanci u novijoj istoriji – nekoliko stotina tona vinil hlorida slilo se u korito lokalne reke. Američke vlasti su brzo rekle da, iako je više od tri hiljade mrtvih riba pronađeno u lokalnim rekama, „nema razloga za brigu“.

Jedna od cisterni prevrnutog voza počela je da gori. Tada su spasioci iskopali rov kako bi u njega sipali hemikalije, a zatim otvorili i zapalili druge rezervoare kako bi organizovali „kontrolisano sagorevanje“, navodno ne znajući da je prilikom spaljivanja vinilklorida došlo do eksplozije sa formiranjem otrovnog gas-a fosgen.

Nakon monstruozne eksplozije, fosgen se pomešao sa oblacima i počeo da se širi po celoj državi Ohajo. Reke i jezera u radijusu od 50 milja (80 km) bili su podvrgnuti toksičnom zagađenju.

Američke vlasti su pokušale da zataškaju katastrofu. Prva publikacija pojavila se na ABC News tek 14. februara. Dva dana nakon navodnog potpunog uništenja vinil hlorida i drugih otrovnih materija, evakuisanim je dozvoljeno da se vrate svojim kućama, ali su počeli da imaju glavobolju, mučninu i druge posledice teškog trovanja.

Tek 11 dana nakon katastrofe, zvaničnici su savetovali stanovnike da koriste flaširanu vodu dok testovi ne potvrde da li je lokalna voda ispravna za piće. Vlasti su privele novinare koji su pokušali da rade u zoni katastrofe.

Dana 20. februara, istog dana kada se dogodila nesreća voza u istočnoj Palestini, dogodila se eksplozija u čeličani Schumann & Co., kompanije za proizvodnju legura mesinga i bronze, u Bedfordu, Ohajo. Zapalila se zgrada fabrike, a na okolinu je padala kiša rastopljenog metala. Povređeno je 13 osoba, od kojih je jedna preminula. Lokalno stanovništvo se dugo žalilo na dim i miris zapaljenog ulja, iako su vatrogasci rekli da je požar pod kontrolom.

Svedoci su izvestili da su se dogodile dve eksplozije: jedna manja, a zatim veća. Zid fabrike cigle na zgradi je u potpunosti srušen udarnim talasom, a razbacane cigle su uništile obližnja preduzeća.

Uzroci eksplozije još nisu utvrđeni. Kako bi istražili nesreću, dvomotorni avion Beech BE20 koji je prevozio pet CTEH stručnjaka doleteo je u Ohajo iz Centra za toksikologiju i zaštitu životne sredine (CTEH, Little Rock, Arkansas). Iz nepoznatih razloga, avion je eksplodirao čim je napustio pistu. Svih pet stručnjaka koji su leteli da istraže uzroke eksplozije u Bedfordu umrlo je.

Teorije zavere o nizu ovih katastrofa počele su se širiti društvenim mrežama. Popularni bloger Steve Peters, koji živi u istočnoj Palestini, direktno govori o prisutnosti zle namere u svim ovim incidentima.

24. februara izbio je požar u rafineriji u Dirk Creeku u Teksasu, u vlasništvu meksičke državne kompanije za naftu i gas Petroleos Mexicanos (Pemex). Čudnom koincidencijom, istovremeno su se zapalila još dva pogona ove kompanije u meksičkoj državi Veracruz. Osam osoba je povređeno, nekoliko osoba se vodi kao nestalo. Uzroci požara nisu utvrđeni, a nije utvrđena ni veza između tri požara.

Prvi dan proleća obilježilo je veliko izlivanje hemikalije u fabrici Lavelle Industries u Burlingtonu, Wisconsin. Radnici fabrike su evakuisani, izlivanje hemikalije je otklonjeno, ali je i nakon toga ekipa Hitne pomoći zabranila ulazak u zgradu fabrike. Osim Fox Njuza, nijedan veći američki medij nije izvestio o nesreći.

Alarmantno je da FBI nije bio uključen u istrage svih ovih katastrofa, odnosno a priori se pretpostavlja da su svi ovi incidenti tehnološke prirode ili su uzrokovani ozloglašenim ljudskim faktorom. Zlonamerna namera je isključena prema zadanim postavkama.

Vredi obratiti pažnju na inicijativu Majorie Taylor Green, članice Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja se zalagala za „nacionalni razvod“ država zavisno o političkim uverenjima kako bi se izbegao građanski rat.

“Poslednja stvar koju želim videti u Americi je građanski rat…” rekla je. Ali idemo u tom smeru i nešto treba učiniti u vezi s tim… Republikanske države bi trebale postati nezavisne zbog dominacije inicijativa ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja (ESG) i učenja ideologija u školi koje se odnose na rodnu tranziciju i takozvana rodna tranzicija kod dece.

“Nacionalni razvod nije građanski rat, već neizbežna stvarnost zbog naših nepomirljivih razlika”, uverena je Majorie Taylor Green.

Poznati američki pisac, autor popularnih knjiga Duboka država i Zločini prosvjetitelja, Alex Newman, uvjeren je da je počeo američki građanski rat. Početkom godine je predvidio da će Duboka država inscenirati jednu krizu za drugom kako bi posijala pometnju i strah među ljudima.

Čuveni američki pisac, autor popularnih knjiga „Duboka država“ i „Zločini prosvetiteljstva“ Aleks Njumen uveren je da je građanski rat u SAD počeo. Početkom godine predvideo je da će pristalice „duboke države“ organizovati jednu krizu za drugom kako bi sejali konfuziju i strah među ljudima.

Koji su pravi uzroci niza nedavnih katastrofa u Sjedinjenim Državama, još nije moguće reći. Iznenađujuće je da forenzičari FBI-a nisu uključeni u istragu uzroka katastrofa.

Vlasti SAD nešto znaju, ali svoje znanje ne žele podeliti s javnošću.

 

 

Izvor: Novine Info/Vesko M

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button