Ministarstvo razmatra zabranu na auto-putevima kojoj se prevoznici oštro protive

Nakon analizirane uporedne prakse i različitih pilot projekata, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputilo je Putevima Srbije inicijativu za izradu studije o zabrani preticanja za teretna vozila na auto-putevima u određenim vremenskim intervalima kada je pojačan intenzitet saobraćaja.

Izvor: N1

U aktuelnim zakonskim propisima iz oblasti saobraćaja u Srbiji, ne postoji ograničenje preticanja za teretna vozila, osim na mestima gde se to izričito zabranjuje postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Prema rečima ministra saobraćaja Tomislava Momirovića, cilj zabrane preticanja za teretna vozila na auto-putevima je ubrzavanje saobraćaja i to da do Severne Makedonije, Bugarske, Grčke građani stižu sat vremena ranije.

Kako je izjavio, cilj je da već sledeće letnje sezone ova mera stupi na snagu.

Ali, ova incijativa, niti njeno obrazloženje nije stiglo do onih kojima najviše i znači, a to su kamiondžije.

Ljubinko Zlatić iz Udruženja transportera Srbije za N1 kaže da je iz medija saznao da Ministarstvo razmatra takvu zabranu.

„Mi kao udruženje i kao radna grupa koja radi podzakonske i zakonske akte vezano za saobraćaj, o tome ništa nismo obavešteni. Ko je tu priču plasirao mi ne znamo, nas zvanično Ministarstvo o tome ništa nije obavestilo“, navodi on.

„Što se tiče zabrane, to postoji u nekim drugim evropskim državama, mislim da to u Srbiji neće da da rezultate, napraviće još veće gužve, imamo stara vozila sa malo konjskih snaga koja će se na usponima sporije kretati i napraviti ozbiljne kolone. To je moje lično mišljenje“, dodaje Zlatić.

Ukoliko, pak, Ministarstvo da predlog za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, Zlatić je uveren da će to morati da prođe kroz javnu raspravu.

„Ovo su samo spekulacije i nezvanične priče“, poručuje sagovornik N1.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button