Mediji: Albanci u Srbiji kupuju silose i mlin za brašno

Albanci će imati priliku da od Srba otkupljuju žito, te da u mlinovima proizvode brašno koje će kasnije da izvoze u Albaniju i tzv. Kosovo, prenosi „24 sedam“.

Foto: Depositphotos, meepoohyaphoto

Kako navodi taj portal, a prenose i „Novosti“, vlasnik firme „Brestprodukt d.o.o.“, A. Lj. (49) iz Beograda, se sprema da proda smeštajne kapacitete sprske hrane i mlin za proizvodnju brašna Albancima sa Kosova i Metohije.

Na jednom od sajtova za oglašavanje do detalja je opisano šta je na prodaju, prenose mediji.

„Prodajem mlin za preradu žitarica u radnom stanju sa šest valjnih stolica, skladišnim kapacitetom od 650 tona, trafostanicom od 250kw, elektronsku vagu od 60 tona i pomoćnom zgradom i novo izgrađene metalne silose kapaciteta 3.300 tona. Sve se to nalazi na placu od 50 ari u Stalaću na glavnom magistralnom putu Kruševac-Pojate“ navodi se u oglasu koji prenosi „24 sedam“.

Kako saznaju, A. Lj je već primio novac od Albanaca kako bi mlin prodao izvesnom M. V., koji je za taj posao registrovao pravno lice u Kruševcu. S obzirom da se deo objekta plaća u kešu cela prodaja je propraćena i utajom poraza, navode.

Prodaja, sama po sebi, ne bi bila problem da vlasnik „Brestprodukta“ ne planira da mlin zajedno sa kompletnom mehanizacijom proda Albancima sa Kosova i Metohije koji će tako imati priliku da u srcu Srbije, mestu pored Kruševca, od Srba otkupljuju žito, te da u mlinovima proizvode brašno koje će kasnije da izvoze u Albaniju i tzv. državu Kosovo, prenose „Novosti“.

Kako mediji prenose, kada se pogleda celokupna geopolitička situacija u svetu i upozoravanja svetskih lidera da u budućnosti može doći do nestašica hrane, prodaja ovakvih pogona je u najmanju ruku neodgovorno ponašanje, ako ne i izdaja nacionalnih interesa.

Mlinovi, fabrike za proizvodnju hrane kao i smeštajni kapaciteti nikako ne bi smeli da završe u tuđem vlasništvu, a pogotovo ne u rukama onih koji, protivno svim zakonima, pokušavaju nasilno da otcepe deo srpske teritorije, navode mediji.

Dodaju da, ako se, samo na trenutak, zaboravi trenutna ekonomska situacija u svetu, dovoljno je postaviti pitanje da li bi Albanci dozvolili nekoj srpskoj kompaniji da kupi nešto slično na teritoriji samoproglašenog Kosova ili Albanije. Odogovor na to pitanje najbolje se vidi iz nedavnih postupaka privremenih vlasti u Prištini kada su zabranili uvoz plazma keksa i sličnih proizvoda iz centralne Srbije.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button