Ko je „omastio brk“ zbog visokih cena gasa u Evropi?

Norveški energetski gigant Equinor izvestio je u sredu da mu je dobit u prvom tromesečju više nego učetvorostručena.

Foto: nikkytok/Shutterstock

Na to je uticao skok cena gasa u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničenog snabdevanja zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit pre poreza u prvom tromesečju je više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara. Ukupni prihod je više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog gasa sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla da izgubi pristup ruskom gasu.

Prosečna fakturisana prodajna cena prirodnog gasa u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja meseca 345 odsto viša nego u prvom tromesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška kompanija, prenosi Poslovni dnevnik.

„Optimizovali smo proizvodnju gasa kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebalo bi da bude pokrenut 17. maja, nakon bezbednosnih provera“, rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na gasno postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini.

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromesečju imovinu u vrednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavku.

„Equinor je prestao da trguje ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prevoz nafte i derivata iz Rusije“, ističu u saopštenju.

 

 

Izvor: Poslovni Dnevnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button