DŽefri Saks: Evropa rizikuje da u svojim granicama dobije „novi Avganistan“ u vidu Ukrajine

Evropa rizikuje da u svojim granicama dobije „novi Avganistan“ u vidu Ukrajine ukoliko ne promeni svoju politiku prema Rusiji i ne vrati se za pregovarački sto, izjavio je američki ekonomista DŽefri Saks.

Evropa je, prema njegovim rečima, bila šampion diplomatije, ali je sada preuzela isključivo američku liniju vođenja politike koja glasi: „Moramo pobediti Putina i ne vodimo nikakve pregovore“.

„Takav pristup je veoma opasan za Evropsku uniju jer je ona na prvoj liniji udara, samim tim može mnogo da strada od toga“, kazao je Saks u intervjuu za portugalsku televiziju „RTP“.

Takođe je rekao i da su Amerika i Evropa spremni da pregovaraju sa Rusijom, moguće bi bilo i pronaći rešenje za ukrajinski konflikt, ali je Brisel odlučio da se vodi politikom Vašingtona a ne razumom.

Saks je kazao i da će Amerika pretvoriti Ukrajinu u „novi Avganistan“ i ostaviti je u ruševinama jer je to – američki stil.

„Još pred sam početak konflikta govorio sam da ukoliko SAD nastave da vode politiku u ovom stilu, Ukrajina će se pretvoriti u novi Avganistan. Mi smo toliko voleli taj Avganistan da smo ga na kraju uništili. To je američki stil“, zaključio je Saks.

 

 

 

(Sputnjik)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button