HOĆEMO LI PONOVO GLEDATI CRNI PONEDELJAK IZ 2008. Puca li novi balon na finansijskim tržištima sveta

Jača strah investitora širom sveta. I jutros na finansijskom tržištu nestaju milijarde evra. Tržišta kriptovaluta ponovo su u opasno crvenom i sada se mnogi već pitaju: „Hoće li balon još jednom da pukne i hoćemo li ponovo gledati crni ponedeljak iz 2008. kada je krenuo sunovrat svetskog finansijskog tržišta.

Izvor: Michel Euler / POOL / AFP

Poslednjih dana sa tržišta je zbrisano više od 300 milijardi dolara. Bitkoin je danas zaronio na na nivo i ispod 21.000 dolara što je pad od 70 odsto za poslednjih osam meseci. Panična rasprodaja na kripto tržištu bacila je bitkoin i jutros u minus od 8 odsto, a nakon jučerašnjeg još oštrijeg pada koji je išao i do 14 procenata. Više od polovine investitora koji imaju bitkoin sada su u minusu.

Bitkoin je još pre nedelju dana bio na 31.000 dolara, sada je 10.000 niži. Paralelno su padale i ostale kriptovalute. Etereum je juče oslabio više od 12 procenata, a jutros je izgubio dodatnih 8 odsto.

– Sve trenutno puca, bilo da se radi o akcijama, o kripto imovini ili bilo čemu drugom. Ono što vidite na tržištu je strah, neizvesnost i sumnja“, upozorio je jutro Nirmal Ranga, šef za trgovanje i tehničke analize na kripto berzi ZebPej.

Investitori su praktično svesni da inflacija još nije dostigla vrhunac i da to znači da će centralne banke morati da dižu kamatne stope, ali s druge strane i da države zatežu sa podsticajima. Sve to zajedno „udara“ na globalni privredni rast i nije u pitanju scenario koje koji je kratkoročan.

Koliko je situacija na krptotržišu bila u omentima ozbiljna govore i potezi najvećih kriptoberzi na svetu. Kompanije poput Celzijusa i Bajnensa zaustaviljale su na po nekoliko sti povlačenja bitkoina, a neke kompanije su čak zatvorile posao. Očekivali su da bi takvi potezi mogli da im stabilizuju posao i ublaže padove koje smo videli i juče, ali još uvek nema pozitivnih naznaka. Naprotiv.

Azijske berze i jutros su pod pritiskom, peti dan zaredom. Najveća svetska berza pod pritiskom je od petka, kada je objavljeno da je inflacija u Americi porasla 8,6 posto godišnje, što nije zabeleženo više od 40 godina.

Ulagači se sada plaše da će Fed biti agresivniji nego što se očekivalo u zaoštravanju monetarne politike i da će se ponovo krenuti sa povećanjem kamatnih stopa.

Prethodno je evropska centralna banka je objavila da će u julu ugasiti subvencije privredi eurozone i prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju. Poskupljenja se u eurozoni, inače, kreću na rekordnim nivoima od oko osam odsto u proseku.

 

 

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button