Elektrifikovani automobili na velikom ispitu – da li će opstati bez državnih subvencija?

Nemačka je već planirala da ukine subvencije za električna vozila, ali su te ideje odbili stručnjaci iz automobilske industrije.

Rastuća prodaja električnih automobila dobrim delom je motivisana subvencijama za njihovu kupovinu. Automotive News Europe piše da nemačko Ministarstvo privrede želi da ukine subvencije za plug-in hibridna vozila do kraja 2022. i da postepeno smanjuje subvencije za električna vozila počevši od 2023. godine.

Novim planom bi podsticaji od 4.500 evra za plug-in hibride bio potpuno obustavljen, dok bi subvencije za električna vozila pale na 4.000 evra od sledeće godine, a na 3.000 evra od 2024.

Nemačka je već planirala da ukine subvencije na plug-in hibride, ali su te ideje odbacili stručnjaci iz automobilske industrije.

Iz nemačkog udruženja proizvođača automobila VDA rekli su da plug-in hibridi služe kao pioniri za prelaz na električnu mobilnost te da bi ukidanje subvencija ugrozilo povećanje električne mobilnosti.

Sve ovo biće veliki test za industriju električnih automobila i njihovu popularnost. Što se tiče plug-in hibrida, oni će teško preživeti u novim okolnostima.

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

 

Izvor: B92

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button