Bramerc: Hrvatska nevoljna da goni počinioce zločina nad Srbima i Muslimanima

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc upozorio je pred Savetom bezbednosti UN da Hrvatska nije voljna da krivično goni hrvatske počinioce ratnih zločina nad Srbima i Muslimanima.

Izvor: N1

„Sveopšti je utisak da u Hrvatskoj danas postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti“, naglasio je Bramerc, podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Glavni tužilac je podvukao da je „Vlada Hrvatske donela političku odluku da blokira pravosudni proces“ u predmetima u kojima su žrtve bili nehrvati.

Kako je saopštilo tužilaštvo u Hagu, Bramerc je konstatovao da Hrvatska koči saradnju sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina.

Srbija i BiH, koje su, po Bramercovim rečima, u medjusobnoj saradnji i razmeni dokaza ostvarile napredak, „suočavaju se sa ozbiljnim teškoćama u nastojanju da obezbede saradnju Hrvatske“.

Bramerc je precizirao da je Hrvatska ostala nema na zahteve tužilaca iz BiH za saradnju u „više od 80 predmeta“ od kojih su neki podneti „pre sedam godina“.

Hrvatsko ministarstvo pravde, Bramerc je optužio da „blokira“ te zahteve.

„Postoji jednostavan korak koje Hrvatska može preduzeti… a to je da pošalje sve neispunjene zahteve za saradnju, koje trenutno blokira Ministarstvo pravde, svojim nadležnim pravosudnim vlastima i ohrabri ih da hitno reše te zahteve“, kazao je Bramerc.

On je ocenio da u Srbiji, Hrvatskoj i BiH još ima „više 3.000 osumnjičenih“ za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid“ protiv kojih se mora sprovesti istraga i krivični progon.

Države bivše Jugoslavije, glavni haški tužilac pozvao je da „stave na stranu svoje političke razlike i značajno poboljšaju saradnju u potrazi za nestalim osobama“.

 

 

Izvor: Beta, N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button