Amerikanci hoće rusku teritoriju? „To će biti državni zločin“

Ostrvo Vrangel je ruska teritorija koje se SAD neće odreći ni pod kojim okolnostima, rekao je zamenik Državne dume Fedot Tumusov.

EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

On je to naveo u intervjuu za Gazeta.ru, komentarišući članak u Vol Strit DŽornalu (WSJ) koji je ostrvo nazvao „američkom“.

„Ostrvo Vrangel je ruska zemlja. I mi se nećemo odreći ni pedalja naše rodne zemlje. Štaviše, u našem Ustavu je po poslednjim izmenama izričito zapisano da ne treba da se odreknemo ni jednog kvadratnog metra zemlje. To će biti državni zločin. Ne može“, rekao je Tumusov.

Poslanik je napomenuo i da bi bilo pošteno da SAD vrate Aljasku Rusiji.

„Ne znam od kako Amerikanci dolaze na takve misli, to su njihovi problemi. Ali ne treba nikome da damo ni pedalj zemlje. Ali Aljaska je naša, neka je vrate. Znam sigurno da je Aljaska ruska zemlja. Oni, po mom mišljenju, nisu ni platili ruskom caru i prekršili kupoprodajni ugovor. Zato je neophodno da se Aljaska vrati, bilo bi poštenije“, zaključio je on.

Ranije je kolumnista Tomas Dens u članku za Vol Strit DŽornal rekao da ostrvo Vrangel navodno pripada Sjedinjenim Državama, a Rusija „drži“ ovu teritoriju od 1924. godine. Prema posmatraču, na ostrvu se navodno nalazi vojna baza koja ugrožava suverenitet SAD.

Ostrvo Vrangel je dobilo ime po ruskom moreplovcu i državniku Ferdinandu Petroviču Vrangelu iz 19. veka. Godine 1924. tamo je stigla sovjetska topovnjača „Crveni oktobar“, koja je podigla crvenu zastavu nad ostrvom. Godine 1926. na ostrvu je osnovano prvo sovjetsko naselje, a suverenitet nad ovom teritorijom je osiguran rezolucijom vlade SSSR-a.

Sada je ostrvo Vrangel deo istoimenog rezervata i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button