31 godina od prvih masovnih demonstracija protiv Miloševića: Dan kada su tenkovi izašli na ulice Beograda, dvoje izgubilo život

Prve masovne demonstracije u višestranačkoj Srbiji protiv vladavine Slobodana Miloševića održane su na današnji dan 1991. godine, na Trgu republike.

Demonstracije 9. marta, u organizaciji Srpskog pokreta obnove pod sloganom „Miting protiv petokrake“, bile su početak uličnih protesta opozicije u Srbiji na koje je vlast odgovorila silom.

Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije, koja je tada prvi put nazvana „TV Bastiljom“.

Glavni zahtev upućen vlasti bila je smena generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu, u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Uprkos tome, na Trgu republike se okupilo oko 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija iz Francuske ulice i s platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica pozorišta Vida Ognjenović.

Poziv na „juriš“ sa balkona Narodnog pozorišta

Dok su se sa terase Narodnog pozorišta lideri opozicije obraćali demonstrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Demonstranti su pružali otpor, pa su ubrzo počeli višečasovni sukobi sa policijom.

Na prebijanje demonstranta, lider SPO-a Vuk Drašković odgovorio je pozivom na „juriš“ sa balkona pozorišta.

Demonstracije, 9. Mart
foto: Youtube Printscreen

Vatreno oružje, tenkovi i dve žrtve

U sukobima policije i demonstranata povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici, dok je bežao od demonstranata, život je izgubio policajac Nedeljko Kosović.

Nešto kasnije, policija je upotrebila vatreno oružje i tom prilikom je stradao sedamnaestogodišnji Branivoj Milinović.

Lider SPO-a Vuk Drašković je uhapšen, a zabranjen je rad Televiziji Studio B i Radiju B92. Slobodan Milošević demonstrante je nazvao „snagama haosa i bezumlja“.

Hapšenje lidera SPO izazvalo je revolt studenata koji su iz Studentskog grada krenuli ka Terazijama.

Policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Demonstracije, 9. Mart
foto: Youtube Printscreen

Te večeri, oko 20 časova, na ulice Beograda prvi put posle Drugog svetskog rata izašli su tenkovi, a odluku o tome donelo je kolektivno rukovodstvo, Predsedništvo bivše SFRJ.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana, nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića, a televizija Studio B i Radio B92 su nastavili sa radom

Heroina Devetog marta

Dragana Milojević Srdić, na demonstracijama 9. marta 1991. godine, prkosno je stala pred policijski vodeni top i time postala simbol narodnog bunta i opozicionog otpora.

Njena fotografija, sa tri podignuta prsta, obišla je svet zahvaljujući foto-reporteru Predragu Mitiću.

Dragana Milojević Srdić preminula je u Beogradu, 8. septembra 2010. godine, u 60. godini života.

Izvor: Kurir.rs/RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button